Második alkalommal rendeznek vármegyei zsidó gasztrofesztivált

Idén második alkalommal rendezik meg 2024. augusztus 25-én a II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált. A rendezvény egyik fő célja, hogy közelebbről is megismerhessük nagy hagyományokkal rendelkező zsidó kultúrát. 

Az esemény  a hagományokról, és a zsidóság kulturális identitásáról szól. Ám abban is, hogy az zsidó származású honfitársaink merjék büszkén vállalni mind zsidó, mind magyar kulturális gyökereiket, illetve ezek közös, együttes jelenlétét.

A program középpontjában a résztvevők aktív bevonására építő kulturális és művészeti programok szervezése áll. Egy olyan kulturális program megvalósítását szeretnék elősegíteni, amely a magyarországi zsidósággal kapcsolatos értékeket, hagyományokat, szokásokat segít megismerni, továbbörökíteni a jövő generációi számára.

A program keretein belül kiállítás, a zsidó folklórba bevezető előadás, interaktív tárlatvezetés és könyvbemutató is terítékre kerül. Az eseményen résztvevők továbbá gasztronómiai utazást tehetnek a kóser konyha világába.

Megízlelhetjük a hagyományos kóser konyha ízeit, megismerhetjük a különleges ételek receptjeit, bepillantást nyerhetünk a csodálatosan gazdag kulináris kultúrába.

Emellett a nap folyamán sor kerül a zsidó világ vallási és világi szereplőinek előadásaira, amelyek egyrészt segítik a zsidó kultúra és gondolkodásmód megismerését, másrészt különleges, semmivel sem összehasonlítható szórakozást biztosítanak a nyíregyháziak számára.