Második lett a nyíregyházi sírásó csapat
Második lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. sírásó csapata azon az országos sírásó versenyen, amit Gyulán rendeztek meg. A megmérettetés két részből állt, a nyíregyháziak szoros küzdelem után állhattak a dobogó második fokára.

Sírásás és hantolás

 

Debrecen után Gyula adott otthont a második Országos Sírásóversenynek, amin nyíregyházi versenyzők is indultak. A megmérettetést a Gyulai Temetőket üzemeltető vállalat, illetve Gyula Önkormányzata rendezte meg. Nyíregyháza egy csapattal vett részt a versenyen, Bogár József és Greksza Mihály képviselte a várost. Mindketten több évtizede dolgoznak a szakmában, így különösebben nem volt szükségük a gyakorlásra. A talajszerkezet miatt nehéz körülmények között zajlott a verseny Gyula egyik régi temetőjében, azonban a nyíregyháziaknak ez nem jelentett problémát, hiszen a nyíregyházi Északi Temetőben számos, közöttük nagyon kötött talajfajtával is találkoznak munkájuk során. A verseny két részből állt. Először egy egyszemélyes sírhelyet kellett kiásni 1 méter 60 centi mélységig. Érdekesség, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. csapata ásás közben csontokra bukkant, így a szervezők megállították a versenyt és időarányosan kiszámolták, hogy mennyi idő alatt jutottak volna le a meghatározott mélységig. Ezt követően visszahantolási próba volt, amit szakszerűen teljesítettek a nyíregyházi versenyzők. A megmérettetés több szempont miatt is jelentős.

 

Közelebb kell hozni ezt a szakmát az emberekhez

 

Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, nagyon fontos ennek a szakmának a presztízsét emelni. Elmagyarázta, a halál úgy tűnik, hogy mindig távol van és kicsit viszolygással tölti el az embereket, de meg kell tanulni együtt élni vele. Hozzátette, a sírásók komolyan veszik munkájukat, és nagy fizikai megterhelés alatt állnak. Róka Zsolt azt mondta, az emberekhez pedig ezt a munkát közelebb kell hozni.

 

Folytatás következik

 

A második Országos Sírásó versenyen 11 csapat indult. Hódmezővásárhely lett az első, a harmadik pedig Békéscsaba csapata. A dobogó második fokára a két nyíregyházi sírásó állhatott, akik 15 -15 ezer forintot, kupát és ajándékcsomagot kaptak jutalmul. A sikeres verseny után a jövőben további megmérettetésen indulnak a temető dolgozói.

ME.