MÁV: előkészítés alatt az átvezetés

 A most várható építkezés egyik elõzménye, hogy 2014-re városi projektként elkészült a Korányi F. utcai kerékpárút, ami nagyon népszerû és forgalmas. Szintén az önkormányzat ezután nem sokkal rendezte a sóstói oldalon a biztonságos áthaladás és közvilágítás kérdését.

Együttmûködésben a vasúttal

Dr. Kovács Ferenc polgármester korábban a témában azt nyilatkozta, a hiányzó láncszem, a kerékpárút és a gyalogosforgalom átvezetése még az idén elkészülhet, így teljesen biztonságosan lehet majd átkelni a síneken. Ennek pedig konkrét elõzménye, hogy az elõzõ, szocialista városvezetés 15 év alatt, összesen 350 millió forint kötelezettséget vállalt szerzõdésben a MÁV tulajdonában lévõ NYVSC pálya megszerzésére.

Benyújtották a terveket

A polgármester jelezte: ezt a vasúttársaság valószínûleg ingyen is adta volna. – Elõdeink 34 millió forintot ebbõl ki is fizettek, mi pedig csak úgy tudtunk szabadulni a szerzõdésbõl, hogy arányosan teljesítettük a vállalt kötelezettséget, így összesen 56 millió forintért szereztük meg véglegesen az ingatlant. Ám azt kértem a vasúttársaságtól, hogy ezt az összeget fordítsák nyíregyházi fejlesztésekre.

Halad a nagykörút zárása is

Kérdésünkre a Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatósága megerõsítette: a kerékpáros és gyalogos átvezetés építését még az idei évre tervezik. A kivitelezés a hatósági engedélyek megszerzését követõen kezdõdhet meg. Az engedélyezéshez szükséges terveket az illetékes hatóságnak benyújtották, az eljárás lefolytatásával párhuzamosan a munka elõkészítése zajlik.
Ugyancsak a vasúttársasággal való együttmûködés teszi lehetõvé – állami beruházásban – a nagykörút évtizedek óta halogatott befejezését. Ahogy a polgármester korábban fogalmazott: – Ennek a beruházásnak a részeként megoldjuk egy különösen veszélyes csomópont, a Simai úti keresztezõdés átalakítását is. Ahhoz, hogy a Vasútállomástól a Debreceni útig megépüljön a négysávos szakasz, szükség van a MÁV (az állam) tulajdonában lévõ 2315 négyzetméternyi területre – mondta. A MÁV Sajtó kérdésünkre azt írta: Az épületek bontása és a terület rendezése megtörtént, illetve a további eszközök elbontása várhatóan még az idén befejezõdik.