MCC – A valóságot vizsgálták filozófiai és politikai nézőpontból
Fotó: Szarka Lajos

Szakolczai Árpád szociológus és politikai antropológus tartott előadást az MCC Nyíregyházi képzési központjában, amelynek központi témája napjaink valóságának elidegenedése és abszurditása volt. Az ismert szociológus és antropológus Eric Voegelin filozófiáját alapul véve próbálta meg bemutatni, hogyan veszítjük el egyre inkább a kapcsolatot a valósággal.

A Mathias Corvinus Collegium Nyíregyházi képzési központja hétről hétre változatos programokkal várja a helyi közönséget, hogy minél sokrétűbb témakörökkel ismertessék meg az érdeklődőket. Ezen a héten egy különleges előadást tartottak Elveszthető-e a valóság? Klasszikus filozófiai és politikai antropológiai olvasatok címmel, amely az érdeklődők számára mélyebb betekintést nyújtott a valóság és annak érzékelésének kérdéseibe, filozófiai és politikai nézőpontból. Az előadás célja az volt, hogy gondolkodásra ösztönözze a hallgatóságot a valóság természetéről és annak mai társadalmi kihívásairól.

„Különleges témával készültünk a mai napra, hiszen az európai politikai filozófiai iskola előadója, Szakolczai Árpád látogatott el hozzánk. Rendezvényünk egyedi jellegét az is adja, hogy ez egy országos programsorozat része: a tegnapi, a mai és a holnapi napon az ország számos pontján jelentkezünk filozófiai témájú előadásokkal. A közönség részéről nagy érdeklődés mutatkozott, annak ellenére, hogy a téma meglehetősen speciális, mivel interdiszciplináris megközelítéssel érintjük a politikai filozófiai és antropológiai kérdéseket is. Jövő héten folytatjuk rendezvénysorozatunkat, ekkor pedig a Közel-Kelet kerül majd a középpontba” – Bosnyák Ildikó, az MCC Nyíregyházi képzési központ képviselet-vezetője.

A keddi előadás során Szakolczai Árpád rávilágított, hogy a modern technológia és média világa gyakran olyan „valóságokat” hoz létre, amelyek sokkal inkább az abszurdot, mint a tényleges létezést tükrözik. Az emberek számára ezek a valóságnak tűnő képek és narratívák olyan helyzeteket eredményeznek, amelyek gyakran ellentmondanak a józan észnek vagy a természetes emberi élményeknek. Ez a jelenség azonban nemcsak társadalmi, hanem egyéni szinten is komoly következményekkel járhat, hiszen az emberek egyre inkább elveszítik a kapcsolatukat a valódi életükkel és környezetükkel.

„A feleségemmel egy olyan tudományterületet fejlesztettünk ki, amelyet „politikai antropológia” néven emlegetünk – pontosabban filozófiai-politikai antropológia. Ezen a területen olyan szerzőket próbálunk együtt olvasni és értelmezni, akik olyan fogalmakat alkottak, amelyek segítenek megérteni a jelenlegi, furcsa és nem teljesen valószerű valóságot, amelyben élünk. Ezek a fogalmak pillanatnyilag nehezen megfogalmazhatók, de központi szerepet játszik bennük a határhelyzetek kérdése: az, amikor valami két dolog között helyezkedik el, és ha hosszabb ideig marad ebben az állapotban, elveszhet a lényege. Ennek politikai vonatkozásai is vannak, például Magyarország helyzete, amely részben Kelet és Nyugat között húzódik. Ez a helyzet lehet előnyös, de akár veszélyes is” – Szakolczai Árpád, a University College Cork emeritus professzora.

Szakolczai Árpád elemzése betekintést nyújtott abba a folyamatosan változó, bizonytalan világba, amelyben élünk, és arra figyelmeztetett, hogy az emberiségnek vissza kell találnia a valóságos tapasztalatokhoz, ha el akarja kerülni az elidegenedés további fokozódását. Az előadás így fontos gondolatokat vetett fel a kortárs társadalom és kultúra válságáról.

Kapcsolódó galéria

MCC - Elveszthető-e a valóság