Még menthető a szezon, ebben bíznak a turisztikai szektor szereplői
Még menthető a szezon, ebben bíznak a turisztikai szektor szereplői

Megnyitották a szezont a Balatonnál. A szállásadók és az éttermek is úgy látják, hogy menthető az idei szezon. A magyarok ugyanis - külföldi nyaralás helyett - inkább itthon üdülnek majd – hangzott el az M1 Híradójában. Szakemberek szerint a koronavírus után sokkal fontosabb lesz a biztonság, a tisztaság és a közelség.

Újraéledt a tihanyi piac, az árusok mellett egyre több a turista is.

Az újranyitás előtt több óvintézkedést is bevezettek a településen: fertőtlenítőpontokat hoztak létre, és egy kampányt is indítottak, amely a nyári maszkviselést népszerűsíti. A polgármester azt mondja, igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat.

„Most a szlogen a településünkön, az, hogy Tihany vár, de vigyázz rá” – mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

„Ez utóbbi szóösszetétel nem csak azt jelenti, hogy arra kérjük az idelátogató vendégeket, hogy a természeti értékekre, a történelmi értékekre vigyázzon, hanem az itt lakó emberek egészségére” – tette hozzá.

A balatoni turisztikai szövetség azt várja, hogy a Balaton szerepe most minden eddiginél jobban felértékelődik.

„Az idei esztendőben nagyon kevesen tervezik a felmérések szerint a külföldi utazásokat, így több vendég érkezhet a Balatonra a nyári időszakban” –  emelte ki Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke. A szakértő abban bízik, hogy az emberek odafigyelnek egymásra, akkor megmenthető lesz a balatoni szezon, a hazai turizmus és vendéglátás szektor.

Ezzel együtt is úgy számolnak az elemzők, hogy a hazai turizmus nagyjából a felére esik vissza idén, a korábbi évekkel összehasonlítva, de a kormányzati intézkedések segítenek majd a gyors kilábalásban

Akár 50 százalékkal eshet vissza a hazai turizmus a vírusválság miatt – ezzel számol hazánk egyik legnagyobb internetes szállásfoglalója, a Szallas.hu. Ennek ellenére a legtöbben bizakodnak. Szakemberek szerint a járvány nem vette el az emberek kedvét az utazástól. De arra számítanak, hogy a legtöbben belföldön nyaralnak majd.

 

Kinyitott a gyulai vár is

A gyulai várat üzemeltető cég vezetője azt mondja, fokozatosan kezdték meg az intézmények újranyitását.

A vártörténeti kiállítást elkülönítették a vár szabadtéri részeitől –  az udvartól, valamint a toronytól – amely így külön bejárható.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft kiállítóterekért felelős ügyvezetője az M1 Híradójának elmondta, hogy ötvenszázalékos kedvezménnyel fogadják a látogatókat.

A gyulai szállodák azonban továbbra sincsenek tömve, amit a vendégek nem is bánnak. Az egyik vendég arról számolt be, hogy rajtuk kívül pár ember volt a 120 férőhelyes szállodában.

Gyulához hasonlóan sok turista lepte el a hévízi tavat is, amely másfél hónap után múlt hétvégén kinyitott. Azóta csaknem nyolcszázan vettek már fürdőjegyet, főként helyiek.

A közmédia helyszíni tudósítója elmondta, hogy a főigazgató tájékoztatása szerint a jövő héten a gyógyszállót, valamint a hozzá tartozó éttermet is megnyitják,

így pünkösdre teljes kapacitással üzemelhet az intézmény.

Villányba is kezd visszatérni az élet. Az egyik panzióba már a pünkösdi hosszú hétvégére is foglaltak szállást. Polgár Zoltán borász biztosította az érdeklődő vendégeket, hogy a nagy külső terek miatt biztosítottak a feltételek.

Nemcsak a vendéglátóhelyek, de a turisztikai szakemberek is bizakodnak. Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója azt mondja, már most látszik, hogy a magyarok utazási kedvét még a járvány sem vette el. Arra számítanak, hogy idén a legtöbben belföldön töltik majd szabadságukat.

„Az emberek rögtön elkezdték keresni a szálláshelyeket, és a foglalások zöme már pünkösdre tevődött” – mondta Szigetvári József. Hozzátette: elsősorban a kisebb szálláshelyeket keresik, ahol egy család könnyen elvonulhat.

Hozzátette: a járványt igencsak megsínylette az ágazat, de Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a turizmus ismét fellendüljön, és megőrizze versenyképességét.

hirado.hu