Még nincs influenza járvány – Érdemes beadatni a védőoltást

 

Január második hetében közel 80 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma 2017 utolsó hetéhez viszonyítva, de még így sem érte el a járványküszöböt. Ezért érdemes azoknak beadatni az influenza elleni védőoltást, akik eddig még nem tették meg, javasolja a megyei tisztifőorvos. Emellett kifejezetten fontos a megelőzésben a megfelelő higiéniás szabályok betartása is.

Most mi elmondhatjuk azt, hogy viszonylag meleg időjárást élünk meg, de ha nyirkos és hideg a levegő és mindenkinek az orrnyálkahártyája duzzadt, vagy esetleg váladékozik, egy kórokozó sokkal hamarabb megtelepszik. Nem beszélve a közösségekről, ahol össze vannak zárva a gyerek és köhögéssel, tüsszentéssel tovább is tud terjedni a vírus. Ezért nagyon fontos az, hogy megfelelő higiéniás feltételek legyen az iskolákban, óvodákban, közösségekben. Kérjük, hogy fokozottan figyeljenek oda, hogy a papír elérhetősége meglegyen. Az, hogy valaki a kezébe tüsszent és utána a felületeket megfogja, az egy fokozott kockázati veszélyt jelent.

– mondta el Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos.

Az influenza szövődményei súlyos, életveszélyes betegségek is lehetnek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést.

A kezdeti tünetek elsősorban a láz, hidegrázás, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom.

Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés.
Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk.

Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.

Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már fél éves kortól adható influenza elleni oltóanyagok is rendelkezésre állnak. Érdemes mindenkinek felkeresnie körzeti orvosát és beoltatni magát.


Kanócz Rita

Fotó: Internet