Vihar után - még szerdán is munkát adott az özönvíz Nyíregyházán
Több mint 100 helyre riasztották a tűzoltókat és a katasztrófavédelem szakembereit az özönvízszerű esőzés után Nyíregyházán. A tűzoltóknak legtöbbször elöntött pincéket, teremgarázsokat kellett szivattyúzni, de a kidőlt fák, leszakadt faágak is sok munkát adtak.

A Krúdy közben garázsokat öntött el a víz, 20-50 centiméter mélyen állt bennük a lehullott csapadék. Ezen az utcán ma reggel sem lehetett közlekedni, a tulajdonosok pedig nem tudták megközelíteni garázsaikat, így hiába próbáltak eljutni a munkahelyükre, orvoshoz. Az egyik tulajdonos egy búvár szivattyúval próbálta lecsapolni a garázsába bejutott vizet.


A teremgarázsokat sem kímélte


Egy teremgarázst is elöntött a víz. A lakók riasztották a tűzoltókat, akik több órán keresztül szivattyúzták a vizet. Volt olyan lakó, akinek a kocsija állt bent, mások itt tárolták a gyerekek játékait, ezek mind víz alá került.


Süvöltött a gáz, életveszélyben voltak

 

A Simonyi Óbester utcában a viharos szél egy öreg hársfát tört derékba. A fa leszakította a villanyvezetéket és egy gázcsonkot is tönkre tett. Süvöltve ömlött innen a földgáz. A TIGÁZ szakemberei hárították el a hibát, de a környéken élők szó szerint életveszélyvben voltak, mert nem lehetett tudni, hogy a leszakadt vezetékből egy szikra nem lobbantja-e be a kiáramló gázt.


Hosszú éjszaka után még nem pihenhetnek a tűzoltók


Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelem sajtóreferense elmondta, tegnap éjfélig 100 helyszínről kértek segítséget a városlakók Nyíregyházán. Elöntött pincékhez, vízben elakadt autókhoz riasztották őket. Több intézményben is akadt tennivalójuk, az Egészségügyi Kar, a Jósa András Múzeum, a Váci Mihály Kulturális Központ és a földhivatal épületeiben még szerdán is szivattyúzták a vizet. A rendőrségnél pedig több tucat rendszámtáblát adtak le, ezeket az utcákon hömpölygő víz mosta le az autókról.

A tegnap esti özönvízszerű esőzésről itt olvashat további információkat.

Z. Pintye Zsolt