Megemlékezés - Az aradi vértanúkra emlékeztek

Október 6-a, az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, a kormány 2001-es döntése óta nemzeti gyásznap Magyarországon. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pénteken tartott megemlékezést. A borús időjárás miatt a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói hétfőn helyezték el a már hagyománynak számító, kézzel készített kiscsákókat a Damjanich-szobor melletti kopjafákra.

Illés Zoltán, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója rögtönzött, rövid történelemórát tartott a megemlékezésen, ahol elmondta a gyerekeknek, hogy október 6-án az aradi vértanúkra emlékezünk. A magyar honvédtiszteket 175 évvel ezelőtt, ezen a napon végezték ki, és a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította ezt a dátumot. A hétfői megemlékezés során a kisiskolások saját készítésű csákókat helyeztek el a szobor melletti kopjafákra.

„Harmadik osztályosok vagyunk, és technikaórán készítettük papírból, ragasztó és gémkapocs segítségével” – mesélte el stábunknak Mátyás Ervin, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola harmadik b osztályos tanulója, hogyan készítették osztálytársaival a megemlékezésre szánt csákókat.

Az iskola vezetője hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a diákok már fiatal korban megismerkedjenek nemzetünk történelmével, és tisztelettel adózzanak hőseink emléke előtt.

 „A mai napon az októberi eseményekre emlékezve látogatunk el tanulóinkkal a Damjanich-szoborhoz, amely iskolánk mellett található emlékhely. Hagyományaink szerint az ünnepségek és megemlékezések során a szobor mellett elhelyezett kopjafákra a gyerekek által készített huszárcsákók kerülnek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden évben ápoljuk nemzeti ünnepeink és nagy történelmi eseményeink emlékét, így természetesen az aradi 13 vértanúról is megemlékezünk” – részletezte Illés Zoltán, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója.

Illés Zoltán hozzátette, hogy az ilyen rendezvények nemcsak a gyerekek történelmi ismereteit bővítik, hanem segítenek a múlt értékeinek megőrzésében is. A közös megemlékezések és hagyományőrző programok hozzájárulnak a fiatal generációk történelmi tudatának erősítéséhez, ezzel biztosítva, hogy a magyar nemzet hősei és fontos eseményei ne merüljenek feledésbe.