Megemlékezés Szent István ünnepén – 120 éves lett a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

Augusztus 20-án volt 120 éve, hogy felszentelték a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat Nyíregyházán, melyet Samassa József egri érsek és bíboros építtetett. A templom szentelésére, Szent István királyra és az egri érsekre egy misével emlékeztek augusztus 20-án délelőtt.

Püspöki misével és énekszóval emlékeztek meg az államalapítóról, valamint a templom építtetőjéről, Samassa József egri érsekről és bíborosról augusztus 20-án a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, melynek felszentelésére 120 éve éppen ezen a napon került sor.

Samassa nagylelkű beruházása

A város ikonikus épületét az akkori egri érsek és bíboros saját forrásból emeltette. A megyeszékhely pedig kimondottan hálás volt a nagylelkű beruházásért. A 20-i misét Bosák Nándor nyugalmazott megyés püspök celebrálta, aki az egyházmegyének első püspöke is. Augusztus 20-án Szent István király ünnepén nem csupán egykori alapítónkról emlékezünk meg, ilyenkor van ugyanis az új kenyér ünnepe is, melynek alkalmából az egyház képviselői az új kenyeret is megszentelik.

A szentmise után Ilyés Gábor helytörténész tartott előadást Samassáról és a századforduló Nyíregyházájáról. Az előadást követően koszorúzásra is sor került, ahol az egyház képviseletében Bosák Nándor nyugalmazott megyés püspök és Csordás Gábor plébános mellett dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is tiszteletét fejezte ki az egykori érsek és bíboros mellszobránál.

Kapcsolódó galéria

Samassa József bíboros emléktáblájának koszorúzása