Megemlékezések: 11 helyszínen koszorúztak 1956 hősei előtt tisztelegve
fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza idén is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. 11 helyszínen koszorúztak, tisztelegve a hősök előtt. A pénteki ünnepségsorozat a volt ÁVÓ-s épületen található emléktáblánál kezdődött.


Az 1948 és 1956 között a magyarországi kommunista diktatúra részben titkosan tevékenykedő szervezete, az Államvédelmi Hatóság többeket meghurcolt a Sóstói úti épületben.1989 óta így emléktábla őrzi az ártatlanok örökségét. A pénteki koszorúzáson az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói műsorszámmal tisztelegtek a hősök előtt, majd az egybegyűltek koszorút helyeztek el az emléktáblánál. Nyíregyháza Önkormányzata nevében Nagy Szabina képviselő koszorúzott. 


Október 23. fontos dátum a magyar emberek életében. Nemcsak Budapesten, hanem az egész országban, így Nyíregyházán is fellázadtak az elnyomó rendszer ellen. A megemlékezésnek hagyományőrző szerepe is van.


A múltunk tisztelete, a hőseink emléke mindenképpen fontos az ifjúság számára. Fontos, hogy egészen pici kortól ezeket a régi emlékeket, a múlt történetét megismertessük a fiatalokkal. Mert ők azok, akik majd a hagyományainkat, az emlékeket őrizni tudják és tovább tudják adni, amikor felnőnek. Külön öröm, hogy ezeken a rendezvényeken évről-évre jelen vannak a fiatalok, és az emlékhez méltó műsorokkal kiállnak és képviseltetik magukat ezeken a hagyományőrző rendezvényeken.”

– emelte ki Nagy Szabina önkormányzati képviselő.


A megemlékezések a Nagy Imre domborműnél folytatódtak, koszorút helyeztek el többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei büntetés-végrehajtási intézetnél elhelyezett emléktáblánál, az Északi-Temető 56-os mártírok síremlékénél, valamint a Szilágyi László emléktáblánál.
 

 

Kapcsolódó galéria

Emlékező koszorúzások 1956-ra - 2023