Megérkeztek a támogatói döntések: 10 új projekt indulhat el hamarosan Nyíregyházán!

Csütörtöki közgyűlés

Kitüntetés átadásával kezdődött a városi közgyűlés. Az Együtt Egymásért „Burger István-díj”-at Pálócziné Székelyföldi Ágota kapta. A családsegítő több mint 30 éve dolgozik a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központban. Feladatát fáradhatatlanul, kiemelkedő szakmai tudással végzi – munkáját Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése is elismerte.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Felvetések, jó hírek

A napirendek előtt több képviselő is felszólalt – kérdéseik, felvetéseik többsége ismét a Mező, a Bethlen Gábor és a Vasgyár utca kereszteződésének fejlesztésével kapcsolatosak voltak. Dr. Kovács Ferenc polgármester a témával kapcsolatosan kiemelte, a csomópont áteresztő képessége javult, volt már forgalomszámlálás is, és ahogy az már többször is elhangzott, felülvizsgálhatják a közlekedési rendet. A két közgyűlés között történt események összefoglalóját pedig fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. Arról is tájékoztatta a képviselőket, a kormány jóváhagyta négycsillagos, épülő hotelhez szükséges – jövőre tervezett – 900 millió forint összegű hitelfelvételt. Hozzátette:

 

Az elmúlt hónapban 10 TOP-os projektünkhöz érkezett meg hivatalosan a támogatói döntés. Összesen 6 milliárd 506 millió forint értékben. Ezen projektek között vannak az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése - III. ütem is, ez a Polgármesteri Hivatal 'A' épületét és a 'D' épületét, valamint négy óvodát és a Jósa András Múzeumot érinti. Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése - IV. ütem: itt az éjjeli menedékhely, az Albérlők háza és három iskola is szerepel. Indiaház és Madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén és Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán II. ütem! Ezek is nyertek. A pályázatok a nyár előtti közgyűléseken szerepeltek, azóta elküldtük és megérkezett a támogatói döntés, készülnek a támogatói szerződések és tudjuk indítani a projekteket.

 

A közgyűlés korábbi határozatával hozzájárult ahhoz, hogy az AQUA SE., az általa a Magyar Vízilabda Szövetség felé benyújtott pályázat sikeres elbírálása esetén TAO-s forrásból uszodát építsen Nyíregyháza belvárosában. Most már a létesítmény kivitelezéséhez szükséges önerő előleg jóváhagyásáról döntöttek a képviselők. Halkóné Dr. Rudolf Éva képviselő elmondta:

 

Természetesen a város adja hozzá azt az ingatlan, amin megvalósulhat az 50 méteres, 10 pályás uszoda. Az előterjesztésben szerepel az is, hogy amint megtörténik az uszodának a használatba vétele, az átadásra kerül majd az önkormányzat részére, hiszen az önkormányzat jó gazdaként fenn tudja majd tartani és hasznosítani tudja az uszodát.

 

A közgyűlésen a reklámhordozók üzemeltetéséből nyerhető bevételekről és így az építményadóról szóló önkormányzati rendeletről is, valamint az élelmezési nyersanyagnorma megállapításról is döntöttek. Utóbbival kapcsolatosan az MSZP-s Nagy László elmondta:

 

Minden évben van élelmezési nyersanyag norma 'ármegállapítás'. Összességében az infláció mértékéig a nyersanyagnorma emelésével egyetértenénk...de miután az infláció mértékét meghaladja, ezért nem tudjuk elfogadni a nyersanyagnorma emelését.

 

A képviselők elfogadták Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2017. évi, első három negyedéves költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról szóló tájékoztatást. Az idei előirányzatot 47,1 milliárd forint összegben hagyta jóvá a Közgyűlés, a költségvetés módosítására év közben két alkalommal került sor, így az összeg 52,4 milliárd forintra módosult. A pénzforgalmi mérleg szerint a költségvetés teljesítése mintegy 80 százalékos. Béres Csaba Jobbikos képviselő kiemelte:

 

A beszámoló alapján minden a tervek szerint zajlik. A 2017. évi költségvetés annak rendje és módja szerint történik végrehajtásra. Mi alapjába véve nem fogadtuk el a költségvetést, hiszen itt is több ízben volt tervezve hitelállomány felvétel. Jelenleg, többek között a különböző beruházásokhoz ezek az összegek továbbra is még tervbe vannak véve. De ahogy mondtam, a tervek szerint történnek a dolgok, jelenleg nincsen likviditási probléma sehol és minden olyan formában történik, ahogy azt a tervezet szerint elképzelte a város.

 

A közgyűlésen többek között döntöttek még a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról, valamint elfogadták az idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendelet módosítását is.

 

Dér Vivien