Meghosszabbított kinevezés
Öt évre, 2022. május 31-ig meghosszabbította a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára igazgatójának, Kujbusné dr. Mecsei Évának igazgatói megbízását a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója dr. Szabó Csaba. A kinevezéssel az Emberi Erőforrások Minisztériuma is egyetértett.

Tanítás után kutatómunka

Újabb öt évig Kujbusné dr. Mecsei Éva látja el az igazgatói feladatokat a nyíregyházi Levéltárban.
A szakember így folytatja azt a munkát, amit 2005-ben igazgatóhelyettesként kezdett, majd 2008-tól igazgatóként folytatott.

Az eredetileg pedagógus végzettségű vezető történelmet tanított az ófehértói iskolában, majd az elméleti tudomány és a kutatómunka mellett tette le voksát. Észrevette a Levéltárban rejlő lehetőségeket, levéltár-pedagógia órákat tartott, közművelődési órákat szervezett az érdeklődőknek. A fennmaradó időben pedig volt lehetősége az elmélyült kutatásra, hiszen várostörténettel, a nyíregyházi végrendeletekkel, városigazgatással, ünnepekkel és a mindennapokkal foglalkozott. Ahogy elolvasta a régi iratokat és rendszerezte azokat, egyre inkább kirajzolódott előtte egy kép a régi Nyíregyházáról, ahol emberek éltek és amit sorsok százai színesítettek. Munkáját szerette volna folytatni, elkezdett terveit szerette volna megvalósítani, ezért pályázta meg ismét az igazgatói munkakört. Budapesten a Magyar Nemzeti Levéltárban tartották azt a meghallgatást, ami után kézhez kapta azt a levelet, amelyben a főigazgató tájékoztatta, hogy az Emberi Erőforrások miniszterének egyetértésével újabb időszakra kap megbízatást.

 

Hagyomány és haladás

 

Kujbusné dr. Mecsei Éva, a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára igazgatója elmondta, azt látja, hogy a Levéltár egy nagyon különleges intézmény. Elmagyarázta, hogy egyrészről a hagyományok béklyójában van, hiszen olyan feladataik vannak, mint több száz évvel ezelőtt. Az igazgató hozzátette, a változások korát is élik, így paradigmaváltás is van, mert a papír és a ceruza most már nem elég. Hiszen őket is elérte az informatika, így egyre nagyobb teret kapott a számítógépes adatbázis építés, ez pedig másfajta szemléletet is igényel. A Magyar nemzeti Levéltár megalakulása óta közös feladataik is vannak, így nagyon izgalmas, országosan lefedett projektekben vehetnek részt.

 

Levéltári programok

 

Mindezeken kívül az újraválasztott igazgató a raktárhelyzetet is meg szeretné oldani, hiszen több irat külső helyszínen van. Ezeket be akarja vinni megfelelő körülmények közé a központi épületbe annak érdekében, hogy azok fennmaradjanak az utókornak. Az érdeklődők az elkövetkező időszakban is részt vehetnek levéltári programokon. A szakemberek továbbviszik a második világháborús projektet, kiemelt figyelmet fordítva a városból elhurcolt polgári áldozatokra. Mindezeken kívül a reformációs pályázaton is dolgoznak a szakemberek. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva Levéltári délutánt szerveznek a Levéltár munkatársai, amely kötődik a Jósa András Múzeum eseményeihez. Június 24-én pedig bepillanthatnak az érdeklődők a Családi ládafiába, ami egy országos vándorkiállítás része lesz.

ME.