Megkezdődött a tavaszi vadimmunizálás

A rókáknak kihelyezett csalétek jelenlétére piros plakátok hívják fel a figyelmet erdőkben és ligetes területeken, hiszen hiszen április 1. és 15. között zajlik Magyarországon a tavaszi vadimmunizálás.

 

A vadon élő állatok terjesztik a veszettséget

 

Ez azért fontos, mert a veszettséget a vadon élő állatok hordozzák és esetenként megfertőzik azzal a háziállatokat is. Vakcinázással azonban a halálos kimenetelű betegség megelőzhető. A kutyákat kötelező, a kijárós macskákat ajánlott a gazdikban veszettség ellen beoltatni, más a helyzet azonban a vadon élő állatokkal. A fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amelyből Magyarországon körülbelül 75 ezer egyed él. Az ő immunizálásukról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Kormányhivatalok és a Vadásztársaságok bevonásával gondoskodik évente két alkalommal.

Az országosan több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75 százalékos uniós társfinanszírozással valósul meg. 2017 tavaszán Magyarország területének közel kétharmadán, 67 ezer négyzetkilométeren valósul meg az embereknek kifejezetten kellemetlen szagú vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépről való szétszórása.

 

Szabályok lépnek életbe

 

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg az étekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a kiszórás kezdetétől számított három héten keresztül a többi állatra is szabályozást vezetnek be.

Dr. Vajda Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának megyei főállatorvosa elmondta, amikor kihelyezik a rókák számára a csalétkeket, akkora járási főállatorvos legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el. Hozzátette, ennek célja az, hogy a kihelyezett csalétkek a célállatokhoz, tehát a rókákhoz jussanak el és ne a legelésző állatok, vagy a kiengedett kutyák vegyék föl. Nem ártalmas számukra, viszont nem nekik lett kihelyezve, hanem a rókáknak.

A korlátozások pontos időpontjáról, a települések önkormányzati hirdetőtábláján, valamint a külterületeken kihelyezett plakátokról tájékozódhat a lakosság.

 

A rókák többsége megeszi az oltóanyagot

 

Az immunizálási program hatékonyságát a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a NÉBIH. A 2016/17-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák háromnegyede megette a csalétekbe rejtett oltóanyagot.

Magyarországon a vakcinázási programnak és a házi kedvencek kötelező oltásának köszönhetően a veszettség ritkán fordul elő. Utoljára idén márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki egy rókában és egy kecskében a vírust. Emberi megbetegedésre 1994 óra nem volt példa.

ME.