Megkezdődtek a sugárterápiás kezelések

Már működnek az új berendezések a Jósa András Oktatókórház új Onkológiai Tömbjében. A nagy teljesítményű, csúcstechnológiás gépek beállítása és tesztüzeme befejeződött, így az új épületben megkezdődhettek a sugárterápiás kezelések.

 

BIZTOSÍTOTT A 21. SZÁZADI BETEGELLÁTÁS

 

A Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai osztályán a csaknem 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett évente 1000–1200 új beteget látnak el. Ezért is jelentős mérföldkő a hazai egészségügy történetében, hogy a Jósa András Tömbkórház Projekt részeként felépült új Onkológiai Tömbben minden feltétel adott a 21. századi betegellátáshoz.

 

14 PÁCIENST MÁR NYÍREGYHÁZÁN KEZELNEK

 

A régi bunker és az ott lévő berendezések szétszerelése, majd az új, több mint másfél milliárd forintos eszközpark üzembe helyezése másfél hónapot vett igénybe. Ez alatt az időszak alatt a sugárterápiás kezelések szüneteltek Nyíregyházán, az átmeneti időszakban a betegeket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Onkológiai Tanszékére irányították át. Most már Nyíregyházán is igénybe vehetők a kezelések, 14 beteg sugárterápiás kezelését már itt látják el, és nemsokára minden beteget Nyíregyházán fogadnak majd, Debrecenbe csak azoknak kell átjárniuk, akik ott kezdték el a terápiát.

További képekért kattintson a fotóra!

– Vélhetően mintegy három hét múlva már itt tudjuk a betegeket kezelni – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – Úgy állapodtunk meg a Debreceni Egyetemmel, ahová korábban küldtük a betegeket, hogy onnan lassan elkerülnek a betegek, mi pedig itt, egyre magasabb számban fogjuk a kezeléseket elvégezni.

 

KORSZERŰBB KEZELÉS

 

Az Onkológiai Tömbben használt új, korszerű berendezések előnye, hogy a sugárterápiát ezekkel a gépekkel sokkal pontosabban, csupán az adott szervre lokalizáltan tudják elvégezni, így sokkal kisebb arányban léphetnek fel a kezelést követően sugárzás utáni panaszok.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)