Megkezdődtek az útépítési munkálatok - A lakossági kéréseket is figyelembe vették
Megkezdődtek az útépítési munkálatok - A lakossági kéréseket is figyelembe vették

Mint ahogyan arról már többször is beszámoltunk, tavaly novemberben jelent meg a hír a Magyar Közlönyben, hogy ötmilliárd forint érkezik útépítésre városunkba a kormányzattól. A polgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy ez a 2013-ban elkezdett infrastrukturális stratégiájuk újabb fontos fejezete, mellyel tovább folytatódhat a korábbi, több évtizedes lemaradás ledolgozása. Persze ahhoz, hogy tovább nőjön az önkormányzati, aszfaltozott utak száma, az érintett lakóközösségek együttműködését is kérték. Jó hír, hogy mostanra már a tényleges, szemmel látható munkálatok is elkezdődtek.

Nyíregyháza több pontján kezdődtek el az útépítési munkálatok. Ez annak az ötmilliárd forintos csomagnak az első üteme, melyet a kormány hazai forrásból adott támogatásként a városnak.

Megoldódik a csapadékelvezetés is

A városvezetés figyelembe vette a lakossági kéréseket is. Javasolni lehetett, hogy hová kerüljön szilárd burkolat. Ősz végére 18 földút kap aszfaltburkolatot és megoldódik a csapadékvíz-elvezetés is.

Nagy szükség volt rá

Vajdabokorban az Ereszalja, Szarka és Cinke utcák kapnak aszfaltburkolatot. A kivitelezés a csapadékvíz-elvezetés megoldásával kezdődött, amire az ott élők szerint nagy szükség volt.

– Itt tavasszal megállt a hó, a víz, és amikor kezdett olvadni, ki nem lehetett menni kocsival – emelte ki Simkó János lakó.

Simkó János

Néhány utcában saját vízelvezetéssel próbálkoztak a lakók, de például a Cinke utcában ezt nem lehetett megoldani.

– Sajnos saját csapadékvíz-elvezetésre nem volt lehetőség, se árok nem volt. A mellettünk lévő utcákban próbálkoztak saját vízelvezető árokkal, de nálunk az utcafront kialakításából és a villanyoszloprendszerből adódóan nem volt rá lehetőség – mondta el Bejus János lakó.

Bejus János

Az időjárástól függően se autóval, se gyalogosan nem lehetett közlekedni, ezért is volt nagy szükség a beruházásra.

- Nagyon szépen köszönjük, nagyon örülünk neki. Száz méterre van a kövesút, de itt olyan sárban jártunk. Mire kiértünk a buszmegállóba, tiszta sár lett a cipőnk – emelte ki Lakatos Lászlóné.

Lakatos Lászlóné

A jogi viszonyokat is rendezni kellett

Az első ütembe tartozó 18 utca közül szinte mindenhol zajlanak a munkálatok, de vannak olyan helyszínek is, ahol először szükséges volt a jogi viszonyokat rendezni.

– Nem egyformák a feladatok, hiszen vannak olyan szakaszok, ahol a területi viszonyokat is rendezni kellett. Ezt az 5 milliárd forintos keretet ugyanis csak ott tudjuk felhasználni, ahol a lakosok együttműködnek. Vagyis ha kell a szabályozási szélességhez szükséges földcsík a házuk előtt, azt ingyen adják az önkormányzat tulajdonába, hiszen az önkormányzat fogja megépíteni ezt az utat és utána karbantartani is. Így volt ez például a Hegedű és a Szamos utcában is. Egyet kiemelve: az utóbbi esetében a helyi közös képviselő végigjárta a lakókat, hogy adják át a területrészüket. Itt tehát a kivitelezés a kerítések áthelyezésével kezdődik – mondta el Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője.

Pató István

Ezekkel az újabb fejlesztésekkel minden érintettnek felértékelődik ingatlana, valamint nő az életminőség és a közlekedésbiztonság a sármentes, egyenletes utakon – emelte ki korábban dr. Kovács Ferenc polgármester. Előreláthatólag a kivitelezési munkálatok ezeken a területeken ősz végére fejeződnek be.