Megkezdte az évadot a Filharmónia

Takács-Nagy Gábor, a BFZ vendégkarmestere elmondta, rengeteg zenét játszanak, a nyíregyházi előadás pedig egy sorozat része. Felemelő, pozitív és lélekmelegítő muzsika, amely mosolyt csal az emberek arcára még a ködös októberi estéken is. A karmester szerint a világ tele van problémával és jó az, ha a zene elröpíti a hallgatóságot egy olyan világba, ahol a szeretet, az őszinteség, az életöröm és a vidámság uralkodik. Az előadáson a 18 éves Mozart D-dúr szimfóniáját, C-dúr zongoraversenyét, majd a Géniusz Titusz kegyelme című operájának nyitányát, és Haydn 90. szimfóniáját hallgathatta meg a közönség.

További képekért kattintson a fotóra!

A Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként zongorajátékával kápráztatta el a közönséget az idén 80 esztendős Frankl Péter.
– Nagy örömmel játszok ezzel a zenekarral. Már sokszor volt alkalmam színpadra lépni velük, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Mozart nagy C-dúr zongoraversenyét játszom, amely talán a zeneszerző egyik „legszimfonikusabb” darabja, amit én Jupiter-zongoraversenynek nevezek. Diadalmas, a legnagyobb zenekart alkalmazza, ugyanakkor a szóló zongorának virtuóz szerepe van. Elég későn fedezték fel, az 1930-as években kezdték rendszeresen játszani. Talán azért, mert Mozart sok zongoraversenyt írt. Ma már sokan játsszák ezt a csodálatos művet.

 

A zongorázást nemcsak műveli, hanem tanítja is...

 

– Az amerikai Yale Egyetemen tanítok. Ezt akkor szeretem a legjobban, ha a növendékek inspirálnak engem. Egy koncerten pedig az a fontos, hogy mit kap az előadó a közönségtől. Hiszen, ahogy kimegy az ember a pódiumra, rögtön érezhető, van-e kapcsolat az előadó és a közönség között – mondta.

M. E.