Meglepetés az állatparktól

A május 20-ai ajándék az állatpark vendégeinek, hogy hétvégétől már Ausztrália élővilágával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Parkunkban Bennett-kengurukat szinte a kezdetektől tartunk, de most először sikerült a földrész emblematikus állatait a megszokott geográfiatematika szerint egy kifutórendszerben bemutatni.

A nagyközönség többek között találkozhat a Föld legnagyobb erszényes állatával, a vörös óriáskenguruval, mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata. Tudományos neve (Macropus rufus) vörös nagylábút jelent, hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Az itt élő tenyészcsapatban a hím és nőstény állatokat bárki könnyedén megkülönböztetheti, hiszen a vörös bunda a hímeket jellemzi, míg a kisebb termetű nőstények szürke színűek. Velük emuk – a világ második legnagyobb futómadarai – élnek együtt. A párzási időszakban hallatott jellegzetes hangjukat, a messzire elhangzó „dobolást”, felfújt légzacskójuk erősít fel.

[REKLAM]

A velük átellenben lévő kifutóban a vizes élőhelyekre jellemző fekete hattyúk és különös külsejű tyúkludak élnek. A fekete tollruhájú állatok Nyugat-Ausztrália nemzeti madarai s előszeretettel tartózkodnak a számukra kialakított tóban, míg a velük társbérletben élő tyúkludak – bár a récefélékhez tartoznak – nem szívesen mennek a vízbe.

Mellettük Ausztrál vadkutyák, vörös bundájú dingók láthatóak. A dingók ősei valószínűleg azok a házi kutyák voltak, melyeket Ausztrália őslakosai vittek magukkal, amikor 10 ezer évvel ezelőtt letelepedtek. A természetben családi kötelékben élnek egy „központi telepen”, melyet megvédenek a behatolóktól. A juhnyájak „hóhéra”, s ezért a farmerek kíméletlenül pusztítják, ahol érik.

A nagyobb termetű kakadufajok, melyek Ausztrália jellegzetes madarai – mint az inka-, rózsás- vagy a sárgabóbitás kakadu –, a park külső röpdéiben élnek, míg az Ausztrál ház mellett egy külön volierben a kisebb termetű laposfarkú papagájfélék kerültek bemutatásra.

[REKLAM]

A színes tollruhájú papagájok mellett, a legnagyobb jégmadár-féle, a kacagójancsi hangja is messze elhallatszik. Az ausztrál őslakók szókészletéből kölcsönzött hangutánzó szóval kokaburrának is nevezett madár, jellegzetes, gurgulázó kacajáról kapta mind nemzetközi, mind pedig magyar elnevezését.

Az Ausztrál ház belső terében egy fotókiállítás mellett növénytárlattal is várjuk a vendégeket, ahol olyan jellegzetes növényeket ismerhetnek meg, mint például az eukaliptusz vagy a teafa.

Sóstó Zoo