Meglepő eredmény – Lezárult a forgalomellenőrző akció

Meglepő eredménnyel zárult a forgalomellenőrző akció, melyet 2023. március 28–30. között hajtott végre Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete a Nyíregyházi Rendőrkapitányság közreműködésével. Behajtási tilalom megszegése miatt 127 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot, szabálytalan parkolás miatt 41 esetben figyelmeztettek, 36 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, 7 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A Közterület-felügyelet felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a jövőben gyakran számíthatnak erre az akcióra.

 

A március végi forgalomellenőrző akció célja az volt, hogy kiszűrje a korlátozott forgalmú belvárosba (azaz Kossuth tér, Dózsa György utca, Rákóczi utca) és a Nagy Imre térre jogtalanul behajtókat, a belvárosban (azaz Kossuth tér, Dózsa György utca, Nagy Imre tér, Jókai tér, Hősök tere, Szabadság tér, Egyház utca, Síp utca, Országzászló tér, Zrínyi Ilona utca) szabálytalanul parkolókat. Az eredményekről Bodrogi László, a nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője számolt be:

„Számunkra is egy olyan akció zajlott, amit régóta terveztünk, már előre meghirdettük, mindenki számára egyértelmű volt, hogy mikor tartjuk, mi az akciónak a célja. Az akció után a statisztikák, az eredmény elkeserítő volt, én sem gondoltam volna, hogy ennyien nem veszik figyelembe, hogy a belvárosba mi az adott forgalmi rend, abban a három napban, amikor az akció zajlott, több mint 130 esetben szabtunk ki a helyszínen közigazgatási bírságot. Ennek 30 000 Ft volt a tétele, illetve négy büntetőpont, ami jobban fájt a járművezetőknek. 47 esetben szabálytalan parkolás miatt alkalmaztunk figyelmeztetést. 37 esetben alkalmaztunk szabálytalan parkolás miatt bírságot. Nyolc esetben tettünk feljelentést. Ez egy óriási szám ahhoz képest, hogy egy meghirdetett akcióról volt szó, nem is értettük, hogy igazából mi történt. Minket ez arra inspirál, hogy a jövőben is folytassuk ezt az akciósorozatot, havonta legalább egy-két alkalommal lesz egy-két napos akciónk a belváros területén, amikor nagyobb felügyelő létszámmal, esetleg rendőri támogatással intézkedünk. Ezúton szeretném megköszönni a városi rendőrkapitányságnak, hogy a három nap során biztosított nekünk rendőri jelenlétet, ez egy óriási segítség volt a helyszínen.”

Bodrogi László hozzátette, hogy a további forgalomellenőrző akció mellett a következő az ingatlanokon való megfelelő házszámtáblák meglétére fog irányulni. A helyi rendelet szerint a házszámtáblákat jól látható módon kell elhelyezni. A tulajdonosok először figyelmeztetést, majd akár bírságot is kaphatnak, amennyiben nincs, vagy nem jó házszámtábla látható az ingatlanon.