Megmutatjuk a Nyíregyházi Egyetem új jelképeit

A Bessenyei aulában tartották az ünnepi szenátusi ülést a Nyíregyházi Egyetemen. Dr. Onder Csaba rektor köszöntőjében úgy fogalmazott, azért ünnep ez az intézményben, mert valódi mérföldkőhöz érkeztek. A múlt században indult tanítóképzéstől a város ugyanis eljutott odáig, hogy január elsejétől már egyetemmel is büszkélkedhet.

– Azzal, hogy új jelképeket, logót, címert alkottunk, szeretnénk üzenni a jövőnek, illetve az identitás jegyében reflektálnunk kell arra is, hogyan viszonyulunk a múltunkhoz. Ha megnézzük a Nyíregyházi Egyetem jogelőd intézményének történetét, akkor azt láthatjuk, hogy több mint 100 éves szervesen fejlődő története van. Az egykori tanítóképzőkből kinövő főiskolák mára egyetemmé váltak, és nagyon remélem, hogy ez a jövőben is így marad. A Nyíregyházi Egyetem egy stabil, kiszámíthatóan működő, hasznos egyetemként tud működni a nemzeti felsőoktatásban – mondta el dr. Onder Csaba.

További képekért kattintson a fotóra!

A rektor azt is bejelentette, hogy máris bővíti kapcsolatrendszerét és képzési palettáját az egyetemen. Újra lesz táncpedagógus képzés Nyíregyházán. Ezt a Magyar Táncművészeti Főiskolával közösen indítják el. A szenátusi ülésen leleplezték az egyetem új logóját és címerét is. A leplet a rektor az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosával közösen rántotta le az új jelképekről. Solti Péter a szaktárca nevében gratulált az egyetemmé váláshoz. Hozzáfűzte, ez új lendületet adhat a megyeszékhelynek, mivel bővülhet a gazdasági és oktatási kapcsolatrendszere.

– Nagyon fontos, hogy egy élő közösségben Nyíregyháza fejlődhessen, és az, hogy olyan együttműködéseket tudhat magáénak, mint amit most a Táncművészeti Főiskolával közösen indít a következő tanévtől, ez szintén fontos lépés az egyetem életében – tette hozzá Solti Péter, intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos.

Az ünnepi szenátusi ülésen az is kiderült, egy új tanácsadó testület, úgynevezett konzisztórium segíti majd a működést. Ebben a rektor, dr. Onder Csaba és a kancellár, dr. Kvancz József mellett három, nem az egyetem alkalmazásában álló szakértő dolgozik majd együtt. A konzisztórium új tagjait be is mutatták a jelenlévőknek. Tanácsadóként Loványi Ágnes, az önkormányzat referatúrájának vezetője, Bede József, a Szabolcs Takarék elnök-igazgatója, illetve Czomba Csaba, a VOSZ társelnöke fog dolgozni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)