Megnőtt a Mustármag: új épületszárnnyal bővült a bölcsőde

A 10 éves Mustármag Bölcsőde bővítését ünnepelte a fenntartó református közösség pénteken délután. Az intézmény új épületrésszel gyarapodott, melyet európai uniós forrásból finanszíroztak. Az eseményen közéleti személyiségek is köszöntötték a gyermekintézmény lakóit és a családokat.

Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet fog az ember, és elvet a szántóföldjébe. Ez kisebb minden magnál, mégis fává lesz – szól az írás, mely magyarázza a névadást és a bölcsődék hivatását. Imádsággal és hálaadással indult a pénteki jubileumi ünnepség. A városi egyházközség esperese után az intézmény vezetője részletezte a bővítés elemeit.

„Fenntartónk, a Nyíregyházi Városi Református Egyházközség 2012. március 1-jén nyitotta meg a bölcsőde kapuit. A Mustármag református bölcsőde Bárányka, Halacska és Kisgalamb egységben hat csoportszobában kezdte meg a működését, ahol 60 kisgyerek gondozását, nevelését végeztük. Pályázati lehetőségből és önerőből sószoba került kialakításra, illetve fény- és hangterápiával is tovább bővítettük. Nyitásunk óta telt létszámmal, és folyamatos túljelentkezéssel üzemelünk. A hosszú várólista elkerülése miatt vált szükségessé az intézményünk bővítése”

– szólt az ünnepélyes avatón Kulcsárné Fejes Anita intézményvezető. Sikeres pályázat útján 2022. január 20-án elkezdődött az új épületrész megépítése, és elkészült a Kisharang gondozási egység is. Ma már 86 gyereket tudnak fogadni, és a nevelők száma 23-ról 30-ra gyarapodott. Elkészült két csoportszoba, fejlesztőszoba, közösségi tér és az udvar. A főzőkonyha is korszerűsödött, így korszerűbb módon tudják biztosítani a diétás étkezést a kicsinyek számára.

Nemcsak az országos, de a városi programban is kiemelt fontosságú a gyermekeket nevelő intézmények helyzete. Aranykor ez a mostani a reformátusok számára, hiszen két óvoda épült, bölcsődét bővítettek és templomot is építettek. Az infrastruktúra mindig lehetőséget is teremt – hangsúlyozta a polgármester.

„Azért is nagy öröm nekem, mint polgármesternek, hiszen emögött is az önkormányzat és az egyház együttműködése valahol ott van a háttérben. Jó érzéssel gondolok arra, hogy az önkormányzat is mind a kilenc bölcsődéjét felújította az elmúlt években. Most a Honvéd utcán egy bővítéssel egybekötött felújítás folyik. Nyírszőlősben újabb bölcsődét építünk. Ez a város jövője szempontjából nagyon fontos, és közvetlenül kapcsolódik az önkormányzat által 2019-ben elindított új munkahelyteremtő beruházásokhoz. Azért, hogy a városunkban végzett nyíregyházi és megyei gyerekek is, akik ide tervezik a jövőjüket, legyen lehetőségük. A munkahely, a lakhatás és az oktatás az első között van”

– fogalmazott köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester. A Nyíregyházi Városi Református Egyházközség csaknem 200 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert a bölcsődei férőhelyek kialakítására és bővítésére.  Ahogyan az országgyűlési képviselőnk fogalmazott: 2010 óta kiemelt jelentőséggel szerepel a kormány tervei között a bölcsődék fejlesztése, korszerűsítése. Az elmúlt 13 évben több mint 180 milliárd forintot fordíthattunk a református köznevelésre, melyből nyíregyházi intézmények is részesültek. A családi és otthonteremtési támogatások pozitív irányba terelik a házasságkötések és a születések számát, így tehát a családbarát politika a jövőt szolgálja – szólt köszöntőjében dr. Szabó Tünde.

„Akik bölcsődét építenek, bíznak a jövőben. Napjainkban kulcsfontosságú, hogy nemzeti, kulturális, vallási, családi közösségeinket ne csak meg tudjuk őrizni, de támogatni és erősíteni is képesek legyünk. Fontos, hogy világosak legyenek azok az alapértékek, amelyekhez az életet kötni lehet. A Mustármag Református Bölcsőde pedig ilyen értéket biztosít mindannyiunk számára. A mai napon közösen adunk hálát, hiszen nagy öröm mindannyiunk számára, hogy ez az intézmény immáron 10. éve biztosítja a szülőknek, hogy gyermekeik életük első három évében szeretetben, nyugalomban, biztonságban és családias légkörben lehessenek”

– szólt az ünneplő közösséghez dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, kormánybiztos. Az Úrnak terve van a gyerekekkel, hiszen ők a jövő. A kiválasztott pedagógusoknak pedig küldetése van a rábízott családokkal kapcsolatban, Istenhez kell vezetni őket.

Kapcsolódó galéria

Mustármag Bölcsőde átadó 20231006