Megnyílt a Gyermekkönyvhónap

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1972-ben hívta életre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvhónapot, azóta országszerte gyakorlattá vált a programsorozat. Idén 44. alkalommal kerülnek középpontba a gyermekkönyvek, ezáltal a gyerekek olvasóvá nevelése. Ismét felhívják a figyelmet az olvasásra, lehetőséget biztosítanak a gyermekkönyvek íróival való találkozásra, oldott, kötetlen könyvtári környezetben. A Gyermekkönyvhónapot dr. Ulrich Attila alpolgármester nyitotta meg. Hangsúlyozta, akkor fejlődik a gondolkodás és a szókincs, valamint kapunk igazi élményt, ha nyomtatott sajtót és könyvet olvasunk, de persze ma már emellett jogosultságot kapott az internetes információtömeg, ezeknek az arányait kell jól megtalálni.

 

Jeles napok és írói évfordulók

 

További képekért kattintson a fotóra!

Az idei programsorozat évfordulókhoz is kapcsolódik, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából rendezik meg a hangos olvasási versenyt, de a megnyitón Kormos István halálának 40. évfordulója alkalmából a „Piszén, pisze kölyökmackó” címmel meghirdetett megyei rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadására sor került, a legjobb alkotásokból kiállítást rendeztek. Az elkövetkezendő hetekben pedig 27 rendezvény várja az érdeklődőket.

Tomasovszki Anita a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, kapcsolódnak a jeles napokhoz is, a Föld Napja, Anyák Napja, Madarak és Fák Napja, Vakvezető Kutyák Világnapja ad keretet a gyermekolvasók ünnepének a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Központi és fiókkönyvtáraiban, illetve a megye könyvtáraiban. A programsorozatban fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerjék Nyíregyháza történetét, valamint irodalmi emlékhelyeit, így Bessenyei György, Váci Mihály és Móricz Zsigmond városi kötődését egy séta során mutatják be. A könyvhónapnak kiemelt vendége lesz Nemere István, aki űrbéli kalandozásra invitál. A sokszínű programok során lesznek csoportos tematikus, kézműves- és kreatív foglalkozások, író-olvasó találkozók, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, vers-, prózamondó-, és természetismereti versenyek, könyvtárhasználati vetélkedő, rendhagyó irodalomóra, folyóirat bemutató és klubtalálkozó is.

Szoboszlai Tibor

Fotó: Szarka Lajos

Az idei Gyermekkönyvhónap felvezetéséről nemrégiben már írtunk, korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.