Megnyílt az 50. Gyermekkönyvhónap – Kiosztották a Petőfi-rajzpályázat díjait
Fotó: Szarka Lajos

Bessenyei Gábor, Berg Judit, Rudik Dóra és M. Kácsor Zoltán. Nagyon röviden ennyi a kínálat a Móricz Zsigmond Könyvtárban nyitott 50. Gyermekkönyvhónap íróvendégeiről. Természetesen lesznek még izgalmas témák és meglepetésvendégek a május 26-ig tartó programsorozatban. A nyitórendezvényen kiosztották „A mi Petőfink” című vármegyei rajzpályázat díjait.

 

Ma már csak a legenda szól arról, hogy egykoron éppen nyíregyházi könyvtárosok kezdeményezésére honosodott meg hazánkban ez a tavaszi esemény, a Gyermekkönyvnapok – újabban Gyermekkönyvhónap. A szervezők általában figyelembe veszik az aktuális irodalmi évfordulókat. Idén országszerte számtalan eseményt szerveznek és pályázatokat hirdettek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából.

„Ehhez mi is csatlakoztunk, és indítottunk egy megyei rajzpályázatot. 241 rajz érkezett 15 településről, 29 általános iskolából. Felső és alsó tagozatostól. Úgyhogy nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen sok és kiváló alkotás érkezett. Ennek az ünnepélyes megnyitója lesz és az eredményhirdetés, valamint mindig igyekszünk a Gyermekkönyvhónapban felhívni a fiatalok, a gyerekek figyelmét az olvasásra, az irodalomra. Meghívjuk a korosztályukat érdeklő, érintő írókat, költőket, meseírókat. Vendégünk lesz M. Kácsor Zoltán, Berg Judit és Bessenyei Gábor helyi szerzőnek is bemutatjuk a legújabb könyvét” – tájékoztatott az egy hónapos eseményről Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

A megnyitó fénypontja volt, amikor átadták a Petőfi-rajzpályázat díjait, majd megzenésített Petőfi-verseket adott elő Lahocsinszky Ágnes és Olajos Gábor. A kiállított alkotásokat a Gyermekkönyvhónap ideje alatt láthatják a Gyermekkönyvtárban.

Természetesen kínálják a könyvtárosok az író-olvasó találkozókon túl a Cseperedő meseklubot, vagy a Nyíregyházi Cimborák májusi találkozóját. A nyíregyházi szerző, Rudik Dóra olvassa fel meséjét a Mesetakaró Mesekincstárban. Folytatódik a kedvelt ismeretterjesztő előadássorozat, melyek témája a környezetvédelem, illetve az űrkutatás és az univerzum. Május 15-én városi hangosolvasási versenyt rendeznek negyedikesek részvételével. A téma a 145 éve született Móra Ferenc irodalma.

„Ha olvasásról beszélünk, akkor az olvasás élményének a legmeghatározóbb évei azok a gyerekkor évei. Én is tudom saját magamról, hogy amikor megtanultam olvasni, mindent elolvastam, ami a kezem ügyébe került. Megszállottjává tud válni az ember. Ebben a mai, kicsit – vagy nagyon – megváltozott világban még fontosabb lenne, hogy olvassatok. Könyveket olvassatok, és ne csak a mobiltelefont meg az okoseszközöket használjátok, ami ma már átszövi a mindennapi életünket, és kicsit elveszi az olvasás élményét, amiben mi is felnőttünk” – mondta köszöntőjében Baracsi Endre, a Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Egy könyvet elolvasni teljesen más élmény, és más tudás, mint telefonon, vagy mondjuk tableten információhoz jutni. Kutatások igazolják – folytatta Baracsi Endre –, hogy mélyebben ragad meg az információ az ember agyában, arról nem is szólva, hogy a könyvnek illata, megfogalmazhatatlan tapintása van, és bármikor elő lehet venni. Legyen tehát élmény az olvasás! Érdemes kihasználni a könyvtár által szervezett és kínált programokat a következő egy hónapban.

Kapcsolódó galéria

Gyermekkönyvhónap 2023