Megnyílt Pogány Gábor Benő szoborkiállítása
Fotó: Trifonov Éva

A Vidor Fesztivál programjainak részeként nyitotta meg kapuit Pogány Gábor Benő szobrászművész kiállítása a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytermében, ahol dr. habil. Szepessy Béla grafikusművész mutatta be a szobrász alkotásait.

Egyre több kiállítás színesíti a Vidor Fesztivál programjait Nyíregyházán. A Kállay Gyűjteményben például a napokban nyílt egy rajzpályázati és egy pénztörténeti kiállítás is. Most pedig a Szindbád Színháztörténeti Múzeumban kapott helyet Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása, melyet dr. habil. Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének tanszékvezető tanára nyitott meg, aki beszélt barátja és kollégája alkotásairól is.

 

Tökéletesen átadja a pillanatot

A szolnoki születésű művész szobrászatára jellemző a természetelvűség, a műfaj minden ágában aktív, a miniatűr érmektől a kisplasztikán keresztül a monumentális köztéri szobrokig mindent készít. Ezeknek egy kisebb részét lehet most látni a Színház utca 2. szám alatt.

Dr. Szepessy Béla elmondta: a kiállításon megtekinthető szobrok jó része vallásos tartalmakat hordoz, az alkotásoknál az idővel és a térrel való játék az, mely megfogja az embert. A művész szobraival úgy adja át a pillanatot, ahogy nem sokan képesek.

A tanszékvezetőtől még megtudtuk: Pogány Gábor Benő 2011 óta a Nyíregyházi Egyetemen tanít, sok diákja rajong a munkáiért és szívesen tanulnak tőle.

A szobrász kiállítása nem csak a Vidor Fesztivál idején várja majd a látogatókat, ugyanis egészen 2024 októberéig lesznek megtekinthetőek a város kulturnegyedében található Szindbád Múzeumban.

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - 4. nap