Megtámadták az utcán sétálókat, letartóztatták őket

Csoportosan elkövetett rablás bűntette és rablás bűntettének kísérlete miatt indult eljárásban 2024. szeptember 2-án a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte egy felnőttkorú férfi és két fiatalkorú társának letartóztatását, miután egy éjszaka alatt, két személyre is rátámadtak Nyíregyházán.

A megalapozott gyanú szerint 2024. augusztus 31-én éjszaka a gyanúsítottak Nyíregyháza belvárosában szórakoztak, majd gyalogosan követni kezdtek egy férfit. Amikor egy lakatlan, épülő társasházhoz értek, leszólították őt és az értékeit kérték tőle. A sértett a fenyegetés hatására átadta részükre a korábban vásárolt sültkrumpliját, valamint 3000 Ft készpénzt. Ezt követően a gyanúsítottak a mobiltelefonját követelték, de azt nem volt hajlandó odaadni. Emiatt egyikük egy alkalommal a sértettet a fején megütötte, akinek az ütés következtében a szája kirepedt. A sértett egy közelben lévő fiatal pártól kért segítséget, akik értesítették a rendőrséget. Ekkor a gyanúsítottak elmenekültek a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtésben könnyebb sérüléseket szenvedett.

 

Nem sokkal később, a gyanúsítottak odamentek egy utcán várakozó férfihez is, akit szintén felszólítottak arra, hogy adja át a nála lévő készpénzt és mobiltelefont, különben meg fogják verni. A sértett a többszöri felszólításnak sem tett eleget, hanem bemenekült az időközben kinyitott, közeli pékségbe és ott kért segítséget.

 

A nyomozás még kezdeti szakban van. A gyanúsítottak bár büntetlen előéletűek, de jelenleg kiemelten súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja őket a nyomozóhatóság. Erre tekintettel a bíróság döntése szerint valamennyi gyanúsítottal szemben fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezésük esetén a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének vagy megkísérelnék megnehezíteni a bizonyítást. Ezen túlmenően a bíróság megállapította, hogy Á.L.GY. gyanúsítottal szemben több más büntetőeljárás is van folyamatban, így az ő vonatkozásában a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

Forrás: dr. Szim-Resán Dalma, sajtószóvivő