Megújul a víztorony - Megkezdődtek az épület rekonstrukciós munkálatai
Fotó: Trifonov Éva

Szeptember 23-án elkezdődött a Szarvas utcai Víztorony felújítása, amely várhatóan decemberig tart majd. Az épület külső és belső modernizálása fontos lépés a város infrastruktúrájának korszerűsítésében. A projekt részleteit a hétfői sajtótájékoztatón ismertette a Nyírségvíz Zrt. és a kivitelező cég képviselője, majd aláírták a szerződést is.

Nyíregyháza egyik ikonikus épülete a Szarvas utcán található víztorony. Még az 1960-as években épült, így több évtizede a városkép egyik fontos eleme a maga több mint 40 méteres magasságával. Bár 1986-ban a belső vízteret, 2002-ben pedig a külső felületet újították fel, az építmény átfogó rekonstrukciója most vált időszerűvé.

Elkezdődött a felújítás

Az induló projekt során megújul a torony külső és belső szerkezete, a járófelületek, a külső falazat, valamint az épület körüli elkerített terület is, modernizálják a világítást, de még a jól megszokott színe is megváltozik, ezentúl csontszínű lesz a víztorony. A sajtótájékoztatón a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. megbízott vezérigazgatója ismertette a beruházás költségvetését, amely összesen 338 millió forint. Könnyű Zsolt kiemelte, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. számára nagy segítséget jelent a támogatás.

„Nyíregyháza Megyei Jogú Város tulajdonában van a víztorony, amelynek vagyonkezelési szerződése alapján 114 millió forint éves forrás áll rendelkezésre. Ezt az összeget csak több év alatt tudnánk felhalmozni, de mivel más fontos feladatok is vannak, egyensúlyban kell tartanunk a források elosztását. A víztorony jelenlegi állapota stabil, de egy rekonstrukciót követően hosszú távon tudjuk biztosítani a fenntartását. A forrásokat külső és saját pénzforrások felhasználásával fogjuk megteremteni. 2023. december 13-án két energiaügyi miniszteri rendelet jelent meg, amelyek lehetőséget biztosítottak a nem lakossági díjak emelésére, amely mintegy 2-2,5-szeres díjnövekedést eredményezett. Cégünk számára ez 5,5 milliárd forintos többletbevételt jelentett. Az egyik forrás ebből származik, emellett pedig létrehoztak egy víziközmű fejlesztési és fenntartási alapot, amelyből a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. negyedévente 111 millió forintos juttatást kap, ez éves szinten 2,4 milliárd forintot jelent.” – ismertette Könnyű Zsolt a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. megbízott vezérigazgatója

Aláríták a megállapodást

A közbeszerzési eljárás eredményeként a KEVIÉP Kft. nyerte el a felújítás kivitelezését, a cég ügyvezető igazgatója és a NYÍRSÉGVÍZ megbízott vezetője a sajtótájékoztatón írták alá a szerződést. Ennek megfelelően hétfőn a munkaterület átadása is megtörtént. A kivitelezőnek a szerződés szerint december 15-ig kell teljesítenie a vállalt feladatokat, így a célja, hogy ebben az évben a projektet teljeskörűen befejezze.

Biztonságosabb megoldást választottak

A kivitelező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a feladatok részletes megismerése után úgy döntöttek, hogy Nyíregyháza ikonikus víztornyát állványokkal veszik körül, ehhez összesen 5600 légköbméternyi állványanyagot fognak felhasználni, így decemberig szinte csak a víztorony sziluettje lesz látható. Azért választották ezt a megoldást az alpinista technika helyett, mert a szakemberek biztonságát így jobban tudják garantálni.

"Bízom benne, hogy a lakosságot semmilyen formában nem fogja érinteni a változás, legalábbis a víziközmű szolgáltatás terén folyamatosan biztosítani tudjuk az ivóvizet. Ehhez nemcsak a víztorony szükséges, hanem a nyomásfokozó berendezéseink is, amelyek frekvenciaváltó szivattyúkkal működnek, így a víznyomást az igényekhez igazodva tudjuk szabályozni. Sajnos a rekonstrukció bizonyos részei okozhatnak némi kellemetlenséget az ott élők számára. A Kígyó utca és a Szarvas utca sarkánál állványozás és felületkezelés fog zajlani, ami némi zajjal járhat. Azonban biztos vagyok benne, hogy a kivitelező megfelelő körültekintéssel fog eljárni, így a lakók számára a kellemetlenségek minimálisak lesznek." - folytatta Könnyű Zsolt a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. megbízott vezérigazgatója

Évtizedekre szól a felújítás

Könnyű Zsolt hangsúlyozta, hogy a víztorony egy víziközmű, amely időszakos megújítást igényel, mert hosszú távon csak karbantartással lehet biztosítani a megfelelő működését. Mivel a szükséges források rendelkezésre állnak, úgy vélik, hogy a felújítás után 25-30 évig biztosítható lesz a szolgáltatás minőség- és mennyiségcsökkenés nélkül. A kivitelező tájékoztatása szerint a munkálatok reggel 7 és este 8 óra között zajlanak majd.

Kapcsolódó galéria

Kezdődik a Víztorony felújítása