Megújuló utak Nyíregyházán

Dolgoznak a munkagépek Borbányán, a Szíjgyártó utcán. Az eddigi földút 705 méteres szakaszon aszfaltburkolatot kap hamarosan. A szegélyezés már befejeződött, jelenleg az útalap építése és az aknafedelek szintbehelyezése zajlik. A szakasz építéséhez közel 420 tonna aszfaltot használnak majd fel. Az útszakasz előreláthatólag október 15-re készül el.

 

Fejlődő Borbánya

 

Borbányán még bőven vannak földutak, ezért a lakosság örömmel fogadja a változásokat. Oláh Józsefné családjával 1973 óta lakik a településrészen. Véleménye szerint az elmúlt években pozitív irányba fejlődött Borbánya. Több utcába került szilárd útburkolat, ami könnyíti a közlekedést, továbbá mozgalmas, színvonalas rendezvények gondoskodnak a kikapcsolódásról. A településrészen a jövőben további fejlesztések várhatók.

További képekért kattintson a fotóra!

– A Tünde utcát fogjuk felújítani, illetve a Tünde utca és a Kállói utca közötti Lujza utcát is szándékunkban áll. A borbányaiaknak egyik régi vágya a kerékpárút, amelynek megvalósítása a nyertes pályázat függvénye – mondta Bajnai Kornél, a városrész önkormányzati képviselője.

 

Gondos gazdálkodás

 

A város polgármestere dr. Kovács Ferenc, a településrész önkormányzati képviselője és a szakemberek helyszíni szemlén tekintették meg a munkálatok jelenlegi állását. A város első számú vezetője hangsúlyozta a gondos gazdálkodás eredményeképpen 2013 óta már negyedik éve folyamatos az útépítés, felújítás a város több pontján. A munkálatokat saját erőből, hitelfelvétel nélkül végzi az önkormányzat.

 

5 utca, új aszfalt

 

Nyíregyházán 2016-ban 5 utcában épül új aszfaltút, és 3 utcában cseréli a NYÍRVV Nonprofit Kft. a meglévő aszfaltszőnyeget. A helyreállítás összesen 3400 m hosszú útszakaszt érint. 5 földút kap új aszfaltburkolatot (Merkúr utca, Mohács utca, Szíjgyártó utca, Lombkorona utca, Hold utca), három helyszínen pedig a már meglévő utak felújítására kerül sor (Kodály Z. utca, Gádor Béla köz, Krúdy köz). A Merkúr, Mohács, Lombkorona és Kodály Zoltán utcákon már befejeződtek a munkálatok, a Szíjgyártó és Hold utcákban jelenleg is dolgoznak. A Tokaji úti piac előtt is helyreállítják a parkolót 726 m2-es felületen.

 

Komfort

 

Az építések elsősorban a külterületi városrészeket érintik, melyek az elmúlt évek során benépesültek, forgalmassá váltak, a burkolt utak komfortosabb életkörülményeket és közlekedést biztosítanak az itt élők számára. Az útépítés és felújítás nettó 255 millió forintba kerül, és önkormányzati forrásból valósul meg.


40 utca felújítva

 

– 2016-ban 40 utcát érintően 16 ezer négyzetméteren nettó 70 millió forintért végeztünk el útfelújítási munkálatokat – emelte ki Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ezeknek a területeknek a kiválasztását egyrészt lakossági visszajelzés, amelyeket a kollégáink megvizsgáltak, másrészt pedig az utak műszaki állapota tett indokolttá – tette hozzá az ügyvezető.

 

Útjavítások városszerte

 

A nagy felületű útjavítás szinte valamennyi városrészt érintett az év folyamán. A legnagyobb a Toldi utcán volt, ahol közel 1400 négyzetméteren kapott új burkolatot az útszakasz. De ugyancsak jelentős a Zágráb utca, illetve az Ószőlő utca helyreállítása is. A város polgármestere az útépítés kapcsán elmondta folyamatos a kátyúzás is a városban, sőt járdaépítési és helyreállítási munkálatok Nyíregyházán összesen 14 helyszínen folynak, többek között érintve Oros, Érkert, Alsóbadur, Hímes városrészeket és a belvárost is. Az Alsóbaduri út 317 méteres szakaszán új járdát alakítanak ki, a további 13 helyszínen a már meglévő járdaszakaszokat állítják helyre. Továbbá befejeződött a helyreállítás a Sóstói úton a Ferenc körút–Stadion utca közötti szakaszon. A teljes program előreláthatóan 2016. november 30-áig ér véget, és közel nettó 200 millió forint önkormányzati forrásból valósul meg.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)