Megújult a szabadpiac Nyíregyházán

Az árusok már birtokba vették a megújult szabadtéri piacot, és bőven van vásárló is a Búza téren, ahol az eddiginél korszerűbb körülmények között és több elárusítóhelyen lehet eladni és vásárolni.

– Nem süt be a nap, nem fonnyad az áru, ami nekünk és a vevőknek is jobb – mondta Paulusz Andrásné őstermelő. – És tágasabb a hely is, a vásárlók jobban elférnek.

2013-ban kezdődött el a Búza téri piac korszerűsítése. Elsőként a csarnok épületét állították helyre. A 166 millió forintos beruházás során a régi épületváz megtartása mellett megújult az építmény külseje, a belső terek, a teljes közmű- és elektromos hálózat. A következő évben a NYÍRVV 146,6 millió forint felhasználásával lefedte a külső piac területét. Idén pedig a szabadpiaci terület burkolásával 23 és fél millió forintos beruházással folytatódott a helyreállítási munka.

További képekért kattintson a fotóra!

– 2550 négyzetméteren kapott új díszburkolatot a szabadtéri piac – mondta Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A régi aszfaltburkolat már annyira elöregedett, hogy mindenképpen felújításra szorult. Ez a térkő burkolat esztétikus, könnyen takarítható és egyszerűen javítható, s a zökkenőmentes felület segíti az áruszállítást és rakodást.

A szabadpiacon 338 árusítóhelyet alakítottak ki új asztalokkal, a gyalogosforgalom számára létesített közlekedőutakat négy áttekinthető, könnyen megközelíthető szektorra osztották. A piac biztonságát nyolc térfigyelő kamerával biztosítják, a könnyebb közlekedésért pedig a piac mögötti utcát az Új utca felől a Búza utca felé egyirányúsították. Nyíregyházán szeretnék erősíteni a piac közösségi szerepét, és növelni az eladók és vásárlók kényelmét, ezt is szolgálja a felújítás.

– Lebontottuk a kerítést, ettől kinyílt a tér, padokat és szemetesszelencéket helyeztünk ki, és megvalósult a parkolóhely rekonstrukciója is – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – 35 parkolóhelyet alakítottunk ki, ebből 15 új, de tervezzük további parkolóhelyek létesítését, ez is segíti majd a piac működését. A felújítás szemmel láthatóan meghozta az elárusítók kedvét ahhoz, hogy ide jöjjenek, a korábbinál már most többen szeretnének árusítani a piacon, de úgy látom, hogy a vásárlók is többen vannak. Azt szeretnénk, ha a piac továbbra is Nyíregyháza közösségi színtere lenne, ahová szívesen járnak az emberek.

A szabadtéri piac rekonstrukciójának befejeztével az árusítás elnyerte végleges formáját a Búza téren. A piac további fejlesztésének tervei között szerepel a kapcsolódó területrészek helyreállítása és új parkolóhelyek kialakítása. A tervek szerint a székelykapu is visszakerül a piac területére, az őstermelői részhez állítják majd fel.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)