Megújult fiókkönyvtár nyílik a Jósavárosban

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vette át a Jósavárosi Fiókkönyvtár üzemeltetését és fenntartását. A tervek szerint augusztus 22-én 10 órakor ünnepélyes megnyitóval adják át a megújult könyvtárat a városrész lakóinak.

Betűrendi jel szerint kerülnek az új helyükre a novellák, regények, irodalmi alkotások és kiadványok az Ungvár sétány 3-5. szám alatt, hogy hamarosan megnyithassa kapuit az olvasók előtt a Jósavárosi Fiókkönyvtár. Július 2-ától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vette át az intézmény üzemeltetését és fenntartását. Az átvételt követően azonnal hozzákezdtek a könyvtár teljes körű felújításához, amelyet a rendelkezésükre álló költségvetésből valósítottak meg. A felújítási munkálatok mostanra a végéhez közelednek, és terveik szerint 2024. augusztus 22-én 10 órakor ünnepélyes megnyitóval adják át a megújult könyvtárat a városrész lakóinak.

„Július 2-ával új fiókkönyvtárunk nyílt a Jósavárosban, miután átvettük a könyvtári feladatokat a Nyírség Könyvtár Alapítványtól. Jelenleg nagy átalakítás és felújítás zajlik, amelyet a költségvetésünkből valósítunk meg. Terveink szerint augusztus 22-én 10 órakor ünnepélyes, sajtónyilvános megnyitóval adjuk át a megújult fiókkönyvtárat a városrész lakóinak. Tudjuk, hogy nagy igény van itt a könyvekre, az olvasásra és a könyvtárra, ezért is döntött úgy a fenntartónk, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, hogy mindenképpen megtartja itt a könyvtárat. Így július 2-ától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár fogja üzemeltetni és fenntartani. Nagy örömmel vettük át ezt a feladatot, és igyekszünk megtartani azokat a régi szokásokat és lehetőségeket, amelyek eddig is jellemezték a könyvtár életét. Emellett törekszünk szervesen bekapcsolódni a városrész kulturális életébe” – mondta el Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Tomasovszki Anita hozzátette, hogy közel ötezer könyvet tudnak kihelyezni. Korábban a Nyírség Könyvtár Alapítvány által üzemeltetett intézményben közel húszezer kötet volt megtalálható. Ezek közül válogattak a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai, és körülbelül kétezer könyvet, melyek műfajukban és témájukban is az olvasók érdeklődése szerint lettek kiválasztva, újra leltároznak és visszahelyeznek a polcokra.

„Olyan könyveket igyekszünk kihelyezni, amelyek kielégítik az itteni olvasók igényeit. Külön figyelmet fordítunk a fiatal korosztályokra, különösen a legkisebbekre. Gyermeksarkot szeretnénk kialakítani ebben a részben. A könnyedebb olvasmányok, mint a lektűr, a romantikus irodalom, a sci-fi és a krimi is megtalálhatóak lesznek. Természetesen a klasszikus szépirodalom, a szakirodalom és a helyben használható állomány is rendelkezésre fog állni. Még nagy munkában vagyunk, de a Jósavárosi Napokra a legtöbbel el fogunk készülni, és ünnepélyes keretek között nyitjuk meg a könyvtárat. Kérjük a városrész lakóit, hogy legyenek hozzánk bizalommal, látogassák a könyvtárat, és iratkozzanak be minél többen” – fejtette ki Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közös célja, hogy a Jósavárosi Fiókkönyvtár a jövőben is egy élő, pezsgő kulturális központ maradjon, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes és hasznos programokat és szolgáltatásokat.