Megvalósul a Butykán áthaladó Nagykállói út korszerűsítése
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztéséhez kapcsolódva több beruházás is zajlik. A park területe 640 hektárral bővül, ami miatt szükség van a kapacitások növelésére, hogy a terület alkalmas legyen munkahelyteremtő világcégek befogadására. Az egyik fontos projekt a Nagykállót és Butykát összekötő út átépítése, amelynek már vannak olyan részei, ahol szilárd útpályát építettek.

A Nagykállói út, Nyíregyháza egyik fontos közlekedési szakasza jelentős korszerűsítésen megy keresztül az ipari park fejlesztési projekt I. ütemében. A cél a közlekedési biztonság növelése és a forgalmi hatékonyság javítása a Butyka településrészen átvezető szakaszon.

 

Közvilágítást is telepítenek

A projekt során az út teljes hosszában, a Butykai úttól az Újsortanya útig 4375 méteren új, 7,5 méter széles aszfaltburkolatot építenek ki, kétszer egy sávos kialakítással. A forgalomtechnikai számítások alapján, ahol szükséges, 3 forgalmi sávot készítenek a biztonságos kanyarodás érdekében. Az egész szakaszon közvilágítást is telepítenek, hogy a közlekedés éjszaka is biztonságos legyen.

 

Jelzőlámpás forgalomszabályozás

A forgalom minél kisebb mértékű zavarása érdekében a kivitelezők félpályás lezárásokat alkalmaznak, jelzőlámpás és időszakosan kézi forgalomszabályozás mellett. Az útszakasznak már vannak olyan részei, ahol szilárd pályát építettek. – Az építkezés szakaszokra bontva történik, lámpás forgalomirányítással biztosítjuk a kivitelezés haladását, ugyanakkor lehetőséget biztosítunk a közlekedőknek is. Ezért előfordulhat, hogy hosszabb várakozási időkkel kell számolni. A szakasz hossza közel 4,4 km, és bár a végleges állapotot még nem láthatjuk, most is észlelhetünk olyan részeket, amelyek majdnem teljesen elkészültek – nyilatkozta kérdésünkre Pató István.

 

Csapadékvíz-elvezetés

A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője hozzátette, a csapadékvíz elvezetésének kiépítése a Debreceni úttól az Újsortanyai elágazásig teljesen elkészült. A keresztcsatornák és víznyelő aknák a későbbi ütemekkel együtt épülnek ki. Az út bal oldalán kialakított nagyszelvényű vízelvezető árok is végleges, és a tervezett összekötő átereszeket a közeljövőben fejezik be. A terület vízelvezetését az Asszonylaposi szivárgó biztosítja, a szükséges előzetes kotrási és tisztítási munkák is befejeződtek.

 

Buszöblök, gyalogátkelők

A belterületi szakaszon, a meglévő autóbusz-megállóhelyek környezetében új buszöblöket alakítanak ki, amelyek biztonságos gyalogos-átkelőhelyekkel is rendelkeznek majd. Ezen kívül új okoszebrák épülnek a Butykai úttal párhuzamosan és a Bajcsy-Zsilinszky utcai csatlakozás közelében. Gyalogos-átkelőhelyeket alakítanak ki a Nagykállói gyűjtőúton is, különösen az autóbuszöblök közelében. Pató István kifejtette, hogy a kivitelezési munkálatok előtt alapos és részletes tervezési folyamat zajlott. – Folyamatosan egyeztetjük és koordináljuk a kivitelezési munkálatokat, hogy a teljes szakasz minél hamarabb elkészüljön a tervezett kerékpáros hálózattal. A projekt összetettsége miatt a munka időigényes, és kérjük a lakosság türelmét, akiket a lehető legkevesebb mértékben igyekszünk terhelni – fogalmazott. A kivitelezés során készülnek a hírközlési és közvilágítási alépítmények is. A Nagykállói út fejlesztése nemcsak a közlekedés hatékonyságát növeli, hanem jelentős lépést jelent a közlekedési biztonság javítása és a településrész infrastruktúrájának modernizálása felé.

Kapcsolódó galéria

Ipari Park elkészült útszakasza 20240827