Megyei szavalóverseny – Közel 100 diák jelentkezett
Fotó: Trifonov Éva

Közel 100 diák mérettette meg magát csütörtökön a Váci Mihály Kulturális Központ által hirdetett megyei szavalóversenyen. Idén Váci Mihály művei mellett Petőfi Sándor verseivel is készülhettek a diákok.

A Váci Mihály Kulturális Központban szavaltak a gyerekek. A megyei szavalóversenyre idén közel 100 diák jelentkezett ifjúsági és gyermek kategóriában. A magas jelentkezőszám miatt a gyermek kategóriát a szervezőknek két részre kellett bontani, így ők két fordulóban versenyeztek, két helyszínen. Az egyes helyszínek 5-5 legjobb szavalója vett részt a második fordulóban. Idén a szakmai zsűri kortárs írók és költők köréből került ki. A díjátadón az első három helyezett mellett két-két különdíjas is lett. A gyermek kategória első helyezettje: Ladányi Bendegúz, az ifjúsági kategória első helyezettje: Kiss Anna Dorottya lett.

Petőfi a középpontban

Idén a gyerekek nemcsak Váci Mihály – az intézet névadójának –, hanem a Petőfi-emlékév tiszteletére Petőfi Sándor műveivel is készülhettek a megmérettetésre.

„Petőfi-emlékév van – 2023-ban 200 éves. Ebbe a folyamatba kapcsolódtunk be, sőt eddig is a Petőfi 200 programsorozatban is részt vettünk. Ebből kifolyólag is gondoltunk arra, hogy idén bővítjük a repertoárunkat, és elsősorban Petőfi kerül a középpontba. Így szeretnénk a nagy költőre emlékezni. Emellett Nyíregyháza szülöttjét, Váci Mihályt is nagyra tartjuk, ő a névadónk, nem akartuk kihagyni. Így a költészet napja, Váci Mihály, Petőfi Sándor; így állt össze ez az egész kerekké” – mondta el az intézet igazgatója, Mészáros Szilárd.

A megyei szavalóversenyre eddig is jellemző volt, hogy minden gyermek ajándékkal távozik, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az idei évben még nagyobb ajándékcsomagot kaptak a jelentkezők, a helyezettek pedig magas összegű könyvutalványt nyertek.

Kapcsolódó galéria

A velünk élő Petőfi - szavalóverseny a VMKK-ban