Mentik, amíg menthető: figyelnek a fákra

Rendszeresen érkezik szerkesztőségünkbe is megkeresés, csakúgy, mint a városházára, ha valaki a lakókörnyezetében, vagy a megszokott utcákat járva észleli: hiányzik egy fa a képből. Az esetek döntő többségében ilyenkor egyszerű és egyértelmű a válasz. Ám mivel minden egyes növény kezeléséhez nem készül nyilvános magyarázat, hiszen „csak” a szakemberek végzik a munkájukat, ez táptalaja lehet a találgatásoknak.

A kiszáradtakat vágják

– A városban folyamatos jelleggel zajlanak a favizsgálati és faápolási munkálatok – magyarázta kérdésünkre a város főkertésze. Halmi-Hódos Katinka hozzátette, a NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi a közterületi zöldfelületek kezelését, amennyiben a munkájuk során kiszáradt fát tapasztalnak, azt kormányrendeletben foglalt engedélyezési eljárás keretein belül kivághatják.

 

Munkában a Faápoló Csoport

De nézzünk egy-két konkrét, a közelmúltból származó példát! – A Dózsa György utcán a viharos idõjárás következtében több ágletörés is történt a védett japánakácokról. Az ehhez kapcsolódó munkálatok közben a Faápoló Csoport tagjai több kiszáradt fát is tapasztaltak a Dózsa György utcán. Ez 4 db korai juhart érintett, melyek nem részei a védett fasornak. A védett fasorból 1 egyedet vágtak ki, ez sajnos kiszáradt, már nem volt megmenthető. Korábban jelentős koronaszáradás miatt próbáltunk koronaifjítást végezni, azonban a megújuló koronarész visszaszáradt – tárta fel a beavatkozások hátterét a főkertész.

 

Az élet- és vagyonvédelem az elsődleges

Halmi-Hódos Katinka hangsúlyozta, bár a céljuk mindig a fák fenntartása és megőrzésé, minden esetben az emberi élet- és vagyonvédelem az elsődleges!

– Szemmel láthatóan kiszáradt fák esetében sajnos nincs más lehetőség, csak a kivágás. A Dózsa György utca sajnálatos módon közművekkel rendkívül terhelt, tehát helyben történő pótlást nem tudunk elvégezni

– tette hozzá. Pont ezen a szakaszon egyébként a napokban is zajlott egy fa vizsgálata, az eredményekről később tudunk beszámolni.

 

Alaposan megvizsgálják a döntés elött

De hasonló volt egy Selyem utcai, júniusi történés is. A kora nyári viharos időszakban, egy japánakác északi villaága lehasadt, ennek következtében jelentős fatestsérülés keletkezett, mely azonnali beavatkozást igényelt. – A fatesthiány, illetve a hasadás feletti taplógomba fertőzöttség miatt a fa eltávolítása indokolt volt. Figyelembe véve a fa törzsmagasságát, a sérülés helyét, illetve az északi oldali lombkoronaszint teljes hiányát, a déli villaág meghagyásával a fa biztonságos fenntartását nem lehetett megoldani – részletezte Halmi-Hódos Katinka. Van tehát olyan helyzet, amikor egy fa egy laikus számára egészségesnek látszik, de messze nem az. A főkertész újra hangsúlyozza: céljuk mindig a növény megmentése – ha valakik, ők pontosan tisztában vannak egy fa ökológiai értékével – de a biztonsági kérdéseket nem írhatják felül.