Mentők: Szilveszterkor is fokozottan figyeljünk embertársainkra

Felhívják a figyelmet a kihűlés veszélyére, hiszen a meteorológiai előrejelzések szerint szilveszter éjszakáján sok helyen fagypont körüli hőmérséklet várható. A hidegben ne hagyják magukra az ittasság miatt vagy egyéb okból magatehetetlen állapotba kerülő, esetleg az utcán fekvő embereket, hiszen a szervezet akár 10-20 perc alatt is veszélyesen lehűlhet.

Kihangsúlyozzák, hogy a közhiedelemmel ellentétben hidegben nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztani különösen veszélyes, mivel az nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, akár megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami még gyorsabb kihűléshez vezethet.

Figyeljünk az illegális tűzijátékokra!

Szilveszterkor a pirotechnikai eszközök is sok balesetet okoznak (tavaly 17 ilyen esethez riasztották a mentőket), a legnagyobb veszélyt a házilag barkácsolt, illetve az illegálisan beszerzett, nagy hatóerejű petárdák és egyéb eszközök jelentik, ezek használatától mindenki tartózkodjék.

Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő.

Forrás: hirado.hu