Meseegyetem – Csaknem telt ház előtt zajlottak az előadások

Felébredt Csipkerózsika-álmából a mese, és a reneszánszát éli – így fogalmazott a Magyar Népmeséért Alapítvány kuratóriumi elnöke a II. Őszi Meseegyetem című rendezvény előtt, melyet a Nyíregyházi Egyetemen tartottak. A mesék világa iránt valóban nagy volt az érdeklődés, a közel 3 órás eseményen csaknem telt ház előtt zajlottak az előadások. A hangulatot Berecz András Kossuth-díjas előadóművész alapozta meg.

Egyetemisták, kulturális és oktatási intézmények munkatársai vettek részt a csütörtöki szakmai, módszertani, ismeretterjesztő előadásokon. A programot a Magyar Népmeséért Alapítvány azért szervezte, hogy ápolják a mesék gazdag világát, tovább örökítsék a következő generációk számára.

„A Magyar Népmeséért Alapítvány legfontosabb törekvése az, hogy ha már van második őszi egyetem, akkor legyen harmadik és negyedik is. Legalább 10 évre tervezzük ezeket az őszi meseegyetemeket. A jövő a fiatalságán keresztül kellene, hogy megérintse akár a családokat, fiatal családosokat. Akiknek már – azt tapasztaljuk, tisztelet a kivételnek – nincs rá idejük, hogy mesét olvassanak a saját gyerekeiknek. Használják a médiát, és ez nem jó. A mese a reneszánszát éli – felébredt Csipkerózsika-álmából, és egyre jobban azt érezzük, hogy divat lesz mesét olvasni, vagy akár élőszavas mesét mondani, és igénylik a gyerekek, főleg ebben a nagyon bonyolult, tényleg hangos világban” – mondta el Cservenák László, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Magyar Népmeséért Alapítvány rendezvényének hangulatát Berecz András Kossuth-díjas előadóművész alapozta meg.

„A mai világban, amit nem hirdetnek, az sorvadásra van ítélve. Olyan hangos a világ, és olyan sok mindentől hangos. Ezt megúszni nem nagyon lehet. Nagy a tülekedés, a film mindennek az élére áll, ez a történelemformáló. A mese a nyomában kullog. De helyet kér magának” – nyilatkozta Berecz András mesemondó, Kossuth-díjas előadóművész.

A rendezvényen jelen volt Berecz János, az alapítvány alapítója, aki köszöntőbeszédében kiemelte, céljuk, hogy a mesét népszerűsítsék, erősítsék a társadalmi elfogadottságát. A Meseegyetem várhatóan tovább fog folytatódni. A csütörtöki rendezvényen olyan címmel hallhattak előadásokat az érdeklődők, mint a Beleszeretni a világot a gyermekünk szívébe, a Meséljünk szívvel lélekkel, Tyukodi Népmesék – Egy mesekötet tanulságai, a Magyar Népmesék a hazai rajzfilmkészítésben.