Mesterlevél – Ünnepség az Iparkamarában

Az elmélyült szakmai tudás megméretését és elismerését is jelenti a mestervizsga letétele. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarában hétfőn 6 szakmában vették át közel 40-en a mesteri címet igazoló elismerést. Autószerelő, autóelektronikai műszerész, fodrász, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő, kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló szakmában.

 

„Mestertársaim előtt fogadom, hogy munkámban minőségi és etikai garanciát nyújtok megrendelőimnek, tevékenységemet magas színvonalon művelem, hogy a tisztességes vállalkozások tekintélyét megőrizzem” – így szólt a mestereskü szövege hétfőn, a Kereskedelmi és Iparkamaránál, ahol 39 szakembert avattak mesterré.

„Volt gyakorlati és elméleti oktatásunk. Az elméletinek elég hasznos része volt a pedagógia és a vállalkozásvezetési ismeretek, ugyanis szakmailag mi ezt korábban nem tanultuk. Később, ha valaki vállalkozást szeretne indítani, nagyon hasznos, ha tudja, hogyan kell a diákokkal foglalkozni, hogy kell egy vállalkozást elindítani, milyen fontos gazdasági tényezőkre kell számítani. Gyakorlati oktatásban is sok hasznos és új információt kaptunk újabb és modernebb technológiákról, amik még a munka folyamán nem érintettek minket” – beszélt mestertanulmányairól Barta Márk.

A mátészalkai ifjú autószerelő családi vállalkozásban alkalmazott, de várományosa a vezetői pozíciónak. Így jó, hogy kapott kitekintést például az elektromos és hibrid hajtás témájában.

A hírek szerint minden évben nagy az érdeklődés a mester végzettség megszerzésére. Nyilván nagyobb a bizalom, és több a lehetőség az okleveles vállalkozók számára. Az ünnepségen a Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, illetve a Kézműipari Tagozat elnöke, Huray Gábor is köszöntötte a mestereket. Elhangzott, hogy a nemzetgazdaság stratégiai érdeke a minőségi szakképzés és az erre épülő mesterképzés.

„A mai világban elengedhetetlen, hogy ezek a vállalkozók – mert ők jelentek itt meg – tovább képezzék magukat. A megszerzett tudás mindenféle vízió szerint úgy néz ki, hogy két év múlva elavul, tehát folyamatos tanulásra, felkészülésre van szükség. Itt a kamarában 6 szakmában kerül sor mesteroklevél átadására. Szerepelnek kozmetikusok, fodrászok, gázipari szerelő és mások. Ma 39 oklevél átadására kerül sor, és bízom benne, hogy akik a mesterdiplomát megszerezték, azok közé fognak kerülni, akik a régi mesterek, és megbecsülik ezt a címet, és úgy viselkednek ők is” – fogalmazott Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

A mai keresleti piac jelentős mindenféle szakember számára, akik tudják ezt, de azt is, hogy folyamatosan követniük kell a fejlődést, mert ha nem képezik magukat, elmaradnak a trendektől, az új kihívásoktól és a lehetőségektől. Egzisztenciális életpálya modellről és karrierről szóltak a köszöntők. Anyagi és erkölcsi elismerésről és a bizalom garanciájáról. Végül még annyit az eskü szövegéből, hogy: ...adjon az élet elég kitartást és egészséget!