„Mi más helyre születtünk, de összetartozunk. Ezért képesek vagyunk küzdeni” - Székelyföldről érkeztek a fiatalok
Fotó: Szarka Lajos

Csíkszeredai fiatalok érkeztek Nyíregyházára, akiket a Városházán dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadott. Korábban a Diák-polgármesteri Iroda tagjai is ellátogattak Erdélybe, a programok célja, hogy szorosabb kapcsolatot ápoljanak a Csík Terület Ifjúsági Tanáccsal.

Kedd délután érkeztek Székelyföldről a Csíkterületi Ifjúsági Tanács tagjai. Szerdán ellátogattak az állatparkba, körbejárták a Mustárházat, ahol bemutatkoztak a nyíregyházi fiataloknak, átbeszélték az Erasmus programokkal kapcsolatos kérdéseket.

„Mi más helyre születtünk, de összetartozunk. Ezért képesek vagyunk küzdeni”

Csütörtökön a Városházán dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadta a csíkszeredai fiatalokat. Levetítették nekik a városfilmet, bemutatták Nyíregyházát. A Csíkterületi Ifjúsági Tanács elnöke megköszönte a vendéglátást, elmondta: nemzeti identitástudatuk erős, törekvéseik között szerepel, hogy a magyar kultúrát Erdélyben is ápolják.

„Mi otthon Erdélyben egy olyan helyzetben vagyunk, melyben nap mint nap küzdenünk kell azért, hogy akár magyar oktatás legyen a régióban. Szerintem számos olyan dologért küzdünk, ami a magyarországi magyaroknak természetes. Mi a történelmünkből fakadóan más helyre születtünk, de összetartozunk. Ezért képesek vagyunk napi szinten harcolni, legyen az kisebb, vagy nagyobb.” – mondta Bogos Ákos, a Csíkterületi Ifjúsági Tanács elnöke.

A székelyföldi régiók sokat fejlődtek

Bogos Ákos szerint a Magyar Kormány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy törekvéseiket meg tudják valósítani.

„A Magyar Kormány nélkül a régiónk nem tudott volna olyan ütemben fejlődni, ahogy az megtörtént. Mindenki számára egyértelmű, hogy ez egy jó irány. Ezért mindig hálásnak kell lennünk. Úgy gondolom, hogy ez a kapcsolat az elmúlt 10-15 évben sokat javult. Szerintem a mi vendégszeretetünk is hozzájárul ehhez, hiszen szívesen fogadjuk az anyaországból érkezőket, viszont mi is – ahogyan most is Nyíregyházán – szertetettel vagyunk fogadva mindenhol” – tette hozzá Bogos Ákos.

A Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda június 28. és július 1. között járt Erdélyben tanulmányúton. A program célja az volt, hogy szorosabb kapcsolatot ápoljon a Mustárház, a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa.

Kapcsolódó galéria

Csíkszeredai fiatalok a Városházán