Miért kedveljük annyira a sorozatokat?
Reneszánszukat élik a sorozatok, úgy tűnik nagy népszerűségnek örvendek az emberek körében. Van, aki külön jegyzetfüzetet vezet arról, mely része fut kedvenc sorozatának, de hogyan lett ennyire népszerű a műfaj? - a Média Klikk című műsor foglalkozott a témával.

 Ki ne emlékezne a Szomszédok című sorozatra? A magyar televíziózás első, de az óta is népszerű sorozatát 12 éven keresztül kísértük végig 331 fejezetben. A gazdagréti lakótelep mindennapjait sokan jobban ismerték, mint saját szomszédjaik hétköznapjait. Bár a teleregény 1999-ben véget ért, a magyar tévénézők nem maradtak sorozatok nélkül, ugyanis a 2000-es évek elejétől sorra jelentek meg a külföldi szappanoperák a hazai médiapiacon is.


A sorozatok minősége rendkívüli módon emelkedett az utóbbi időkben, a sorozatokra ezért nem pejoratív módon, hanem minőségi szórakozásként gondolnak az emberek – fogalmazott Szűts Zoltán, a Zsigmond Király Egyetem rektori megbízottja. Hozzátette: a gyártók örülnek az online nézőknek, hiszen úgy gondolták, hogy a mozi önmagában már nem hoz elég bevételt, de az online sorozatnézésből jelentős profit érkezik be hozzájuk.

Sokan örülnek régebbi sorozatok új évadjainak, van aki számolja a napokat az első rész megjelenéséig. A közönség újra láthatja a közkedvelt és már jól megismert karaktereket, és a rendezőknek is kevesebb munkával jár az újabb verzió – magyarázta Kékes Viktória, sorozatjunkie. Elmondta azt is, a sorozatok azért is közkedveltek, mert napjainkban már akár otthon maradva bármikor nézni lehet őket, hatalmas adatbázis áll a rendelkezésre, mely szinte kifogyhatatlan.

Az elmúlt években csaknem 1000 új sorozat érkezett a piacra, így a műfaj szerelmesei kedvükre válogathatnak. Van, aki azért választ sorozatokat a hosszabb filmek helyett, mert csak egy félórányi epizód fér bele az esti pihenésbe, melyet másnap egy újabb epizóddal is tud folytatni.

 

hirado.hu