Míg a Rózsák háborúznak, a nézők jól mulatnak

 Nem a Lancesterek és a Yorkok vérre menõ hatalmi vetélkedését viszi színre a Krúdy Kamarában, hanem a válófélben lévõ Rózsa-házaspár e(é)sztelen küzdelmét, a nézõk nagy derültsége közepette. A közös házon való marakodásuk során tökéletes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy „Sárból lettünk, a belsõnk még mindig sárból van. Nincs válóperes ügyvéd, aki ezt vitatná.” Sokan látták az 1989-es filmet Michael Douglas és Kathleen Turner fõszereplésével, de néhány éve Rékasi Károly és Détár Enikõ játékának köszönhetõen színházban is többeket nevetésre ingerelt a szerelmesekbõl mindenre elszánt ellenfelekké váló pár története. Milyen elõadás készül Nyíregyházán? – kérdeztem a rendezõt.

VÍGJÁTÉK MAGYAR KÖRNYEZETBEN

– Több okból is más lesz a mostani elõadás, mint a korábbiak, ugyanis egyrészt egy újabb verziót kaptunk meg a jogtulajdonosoktól, másrészt engedéllyel alakíthattunk is rajta – válaszolta a városunkban elõször dolgozó Végh Zsolt. – A darab egyik különlegessége, hogy magyar környezetben játszódnak az események. Ez azért alakult így, mert az volt a célom, hogy minél közelebb tudjon kerülni hozzánk az elõadás, hiszen nem egy speciális témáról fogunk mesélni, hanem olyasmirõl, amivel mindannyian találkozunk életünk során valamilyen módon.

A mû alapproblémája tehát egy komoly dolog, ám a végeredmény mégis rendkívül humoros. A férj és a feleség az együttélés folyamán lassan rájönnek, hogy másfajta utat akarnak járni. Ilyenkor nehéz megmondani, mit lehet tenni, van-e bármilyen esély arra, hogy megmentsünk egy házasságot. Ahol bekapcsolódunk a történetbe, már kevés az esély, vagyis a helyzet visszafordíthatatlanná vált, plusz a legnagyobb nehézség, hogy mindent a közös életükre építettek fel. Össze vannak kötve, miközben szabadulnának. Ez maga a dráma, de ezt az elõadás fergeteges humorral mutatja meg, hisz nem lehet nem nevetni azon, ahogy látjuk hõseinket, akik megátalkodottan törnek, zúznak, ahol tudnak, ártanak a másiknak, a maguk hétköznapi, nevetséges eszközeivel.

Végh Zsolt rendező

A LAKÁS HARCMEZŐVÉ VÁLIK

Mint lapunknak elmondta, improvizációs tanácsadóként dolgozik vele Stefanovics Angéla, ugyanis az elõadásban nemcsak a történettel találkoznak a nézõk, hanem a darabot játszó színészekkel magánemberként is. A kamaraszínpadot nem szokványosan használják, ugyanis a színpad két oldalán lesz a nézõtér, így az elõadás játszótere kicsit a bokszmeccsek ringjére emlékeztet majd, ahogy a barátságos, szép lakás „harcmezõvé”, romhalmazzá válik az elõadás során. Persze azért olyan is elõfordulhat egy ilyen háborúban, hogy egyszer csak a harcoló felek rájönnek, voltaképpen ugyanazon az oldalon állnak, azonos a céljuk: közös megoldást találjanak. Kuthy Patrícia, Rák Zoltán, Széles Zita és Gulácsi Tamás játsszák az elõadást. Ste­fanovics Angélát és Végh Zsoltot láthatjuk még a FÜGE Produkcióban március 14-én a Krúdy Kamarában a VIDOR Fesztiválon már nagy sikerrel elõadott Szülõi értekezlet címû elõadásban is.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Felső kép: Olvasópróba a Móricz Zsigmond Színházban)