Miket hagyunk a kikölcsönzött könyvtári könyvekben?

Könyvlapon szamárfület hajtani lelketlenség. Így tartják az igazi olvasók, akik szeretik és becsülik a könyveket. De mivel jelöljük meg, hogy melyik oldalon tartunk, ha nincs könyvjelzőnk? Bármivel. Ami csak a kezünkbe akad. Legalábbis ezt bizonyítják azok az alkalmi könyvjelzők, amelyeket az olvasók a könyvtárból kikölcsönzött, majd visszavitt kötetekben felejtenek.

 

BUSZJEGYET ÉS BEVÁSÁRLÓLISTÁT IS HAGYTAK A KÖNYVEKBEN

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban összegyűjtötték, amiket az olvasók a könyvekben hagytak, s a nem mindennapi könyvjelzőkből kiállítást rendeztek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Katona Béla, nyíregyházi irodalomtörténész hagyatékát rendezgettük, s miközben átnéztük a könyveket, a kötetekben sok érdekes, könyvjelzőként használt jegyzetet találtunk – mesélte Trifonovné Karajz Borbála, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár állománygyarapító és feldolgozó könyvtárosa. – Úgy gondoltuk, hogy ezeket a könyveket érdemes a benne hagyott cédulákkal együtt megőrizni. Talán ekkor jött az ötlet, hogy összegyűjthetnénk azokat az alkalmi könyvjelzőket is, amelyeket az olvasók hagynak a könyvtárunkból kikölcsönzött, majd visszahozott könyvekben. Az elmúlt két évben tettük el azokat a tárgyakat, amelyekkel az olvasók megjelölték az oldalakat. Vannak képeslapok, kártyanaptárak, fényképek, papír zsebkendők, csokoládépapírok, külön érdekesség, hogy találtunk régi lottószelvényt, 2 forintos autóbuszjegyet, kézzel írt, régi blokkot, préselt virágot, sőt, kézzel írt cédulákat is, bevásárlólistát és még karácsonyi ajándéklistát is.

 

AKÁR GAZDÁRA IS TALÁLHATNAK AZ ALKALMI „KÖNYVJELZŐK”

 

A könyvtári könyvekben felejtett tárgyakból az Országos Könyvtári Napok programsorozata keretében rendeztek tárlatot, de a kiállítás október 11-e után még egy hónapig látható. Aki emlékszik, hogy egykor egy, a nyíregyházi könyvtárba visszavitt kötetben hagyta személyes levelét vagy családi fényképét, lehet, hogy megtalálja a Móricz Zsigmond könyvtárban.

F. A.