#milegyennyiregyen2.0 – Programokkal teli Ifjúsági Hét veszi kezdetét Nyíregyházán
Középpontban a fiatalok!

Ifjúsági Hét - #milegyennyiregyen2.0

2019. április 24. (szerda)

Nyíregyháza MJV Önkormányzata ismét ifjúsági hetet rendez a Helló Nyíregyháza városi nagyrendezvény köré. Középpontban a fiatalság, a fiatalok ötletei alapján! Szerda délután 14:00 - 18:00 óra között, színes programokkal várják a rendezvény iránt érdeklődőket a Kossuth térre. A főtéren felállított színpadon fellép a nyíregyházi Zajártalom és a The Moon, a K-POP stílust népszerűsítő Lot:us, AYA és M.Y.Unit tánccsoportok, a szablya- és kardvívó hagyományokat ápoló Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola, valamint dráma és néptánc csoportjaival a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola. Ezenkívül gyermek aerobic bemutató tart a Zelk Zoltán Angol-Német Kéttannyelvű Iskola Aerobik Szakkör csapata. A teljesség igénye nélkül, lesz zsonglőr és bűvész, arcfesték, smink, körömfestés, kézműves foglalkoztató, társasjáték klub, streetball, belvárosi labirintusfutás. A tartalmas rendezvényt a Folkfusion Band koncertje zárja. A rendezvény ideje alatt több szervezet népesíti be a városháza előtti teret.

III. Nyíregyházi Ifjúságkonferencia

2019. április 25. (csütörtök) 9:30-15:00

A harmadik alaklommal megrendezésre kerülő konferenciának a Váci Mihály Kulturális Központ ad otthont. A délelőtti plenáris előadásokban szó lesz többek között a felnőtté válás nehézségeiről, valamint a fiatalkori addikciók kezelési lehetőségeiről. Betekintést kapunk a mesterséges intelligencia és a robotizáció hatásairól, és tájékozódhatunk a Kárpátalja magyar fiatalság helyzetéről és megmaradásának főbb kérdéseiről.

Délután tematikus workshopokkal várják az érdeklődőket. Új terápiás módszereket dolgoz fel a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum műhelye, „Fiatalok határok nélkül” címen pedig szatmárnémeti és beregszászi szakemberek és fiatalok dolgoznak helyi szakértőkkel. Emellett a számítógépes játékok tanulást segítő, kompetencia- és képességfejlesztő lehetőségeiről tanácskoznak, valamint életszerű helyzeteket szimuláló kreatív projekttervező játékkal játszhatnak a résztvevők kisebb csapatokba szerveződve.

A műhelymunkákkal párhuzamosan, nagyszámú fiatal közreműködésével, world café beszélgetéseket tartanak a következő témákban: függőségekről tabuk nélkül, számítógépes játékok mint tanulást segítő és képességfejlesztő eszközök, valamint projekttervezés fiataloknak, robotika, munkaerőpiac, pályaválasztás, pályaorientáció és közösségi média (vloggerek, bloggerek, youtube-erek).