Milliárdok közlekedésfejlesztésre

 

A két közgyűlés között történt események összefoglalóját fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. Arról tájékoztatta a képviselőket, hogy több, korábban benyújtott fejlesztési pályázat támogatását is elnyerte a város. A Közösen a Kiútért pályázat 830 milliós támogatást kapott, bölcsődefejlesztésekre 237 milliót fordíthatnak, a kórházi óvoda udvarfejlesztésének második ütemére pedig 72 millió forintot nyertek. Az óvodafejlesztési program második üteme 900 millió forintból folytatódhat, ezzel biztosítottá vált, hogy 2020-ig az összes óvoda és bölcsőde felújításra kerül Nyíregyházán. A Szabadtéri Színpad rekonstrukcióját 1,1 milliárdos támogatást kapott, október 10-én átadták a munkaterületet, a kivitelezés megkezdődött.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Zökkenőmentesen indult a tanév


A közgyűlésen napirendre került Nyíregyháza Településképi Arculati Kézikönyvének és Településképi Rendeletének jóváhagyása. Ez egy törvényi kötelezettség volt, minden településnek el kell készítenie. A képviselők tájékoztatót hallgattak meg a 2017 /2018-as tanévindításról. A köznevelés rendszerében bekövetkezett változások után a köznevelési alapfeladatok ellátásáról 2013-tól az állam gondoskodik. A feladatellátást szolgáló ingatlanok a fenntartók vagyonkezelésébe kerültek. Nyíregyházán a tankerület fenntartásában 6 intézményben 16 helyen folyik általános iskolai nevelés-oktatás. Fontos szerepet kap az állami fenntartásban levő Nyíregyházi Szakképzési Centrum. A munkát a Köznevelési tanács kíséri figyelemmel. Az önkormányzat fenntartói szerepe a köznevelés területén az óvodai ellátás biztosítására terjed ki. Mint elhangzott, az önkormányzat elkötelezett abban, hogy a városban élő gyermekek fejlődésükhöz, képességeik kibontakoztatásához szükséges feltételekhez hozzájussanak.
Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, miután az iskolák állami fenntartásba kerültek, létrehozták a Köznevelési Tanácsot, amely kontrollálja az oktatási munkát, és a rálátásukkal önkormányzati segítséget is nyújtanak a közoktatáshoz.

 

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője elmondta, a tavalyihoz képest csökkentek az iskolai létszámok, szerinte emellett az állami fenntartású intézmények egyre nagyobb problémákkal küzdenek, ezért időszerű lenne az iskolák önkormányzati működtetése.
Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője úgy látja, a tanévkezdés rendben zajlott, bár kevesebb lett az első osztályos kisdiák. A családoknak ismét sikerült igénybe venniük a különböző támogatási formákat, a rászoruló családokról eredményesen gondoskodik az önkormányzat.


Hatékonyabb hulladékgazdálkodás


A közgyűlés jóváhagyta az önkormányzat által szervezett nemzeti ünnepek és állami megemlékezések egyenlő esélyű hozzáférésének biztosításával kapcsolatos helyi stratégiai együttműködési megállapodást. Ezzel a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségét szeretnék javítani.
A képviselők tanácskoztak a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás megszűnéséről, továbbá a szociális, gyermekjóléti, egészségügyi feladatok jövő évtől történő ellátásáról. Módosították a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendelet, valamint egyetértettek azzal, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás hatékonyabb ellátásának érdekében a Nyíregyháza többségi tulajdonában lévő TÉRSÉGI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. a beolvadás szabályai szerint egyesüljön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás kizárólagos tulajdonában lévő Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel. A beolvadás után Nyíregyháza önkormányzata és a Társulás egyaránt 50-50 százalékos üzletrésszel rendelkezik majd.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


A közgyűlés a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit kft.-vel az év végén lejáró közszolgáltatási szerződést meghosszabbította 2020. december 31-ig. A társaság vállalja, hogy évadonként 8 bemutatót és legalább 220 előadást tart, valamint 60 ezres fizető nézőszámot ér el.


Újabb közlekedésfejlesztési pályázatok


Az önkormányzat folytatja a TOP-os pályázatok benyújtását a város folyamatos fejlesztése érdekében. Ezek egyike a Tiszavasvári út - Derkovits utca csomópontjának fejlesztését tartalmazó 600 milliós pályázati program. A fejlesztendő csomópont jelentős ipari területekhez vezető utak találkozási pontjainak tekinthető, ebből a szerepéből adódóan jelentős forgalommal és gazdasági szempontból stratégiai jelentőséggel bír. A Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című pályázati felhívásra nyújtották be a "Korányi Frigyes utca felújítása, a Korányi Frigyes utca – Csaló-köz csomópontban körforgalom kiépítése és Szarvas utca felújítása" című programot is. Erre több mint 1,1 milliárd forintot szeretnének elnyerni. Közel 1 milliárdból valósulhat meg a Debreceni utca felújítása, a Kígyó utca és Nagykörút között; a Vasvári Pál utca felújítása a Rákóczi utcától az Északi körútig, a Vasvári Pál utca felújítása az Északi körúttól a tervezett Stadion utcai körforgalomig, a Bethlen Gábor utca burkolat felújítás a Búza utcától a Bessenyei térig, valamint a Blaha Lujza sétány felújítása és a Rákóczi utca felújítása a Víz utcától az Északi körútig. 820 millió forintból folytatódhat a Csomópont és Kerékpárút fejlesztés II. üteme Nyíregyházán. Ebben a Család utca - Belső körút és Család utca - Szalag utcai körforgalmú csomópontok, és a Belső körút - László utca csomópont építése szerepel, de kerékpárosbarát településrészt alakítanak ki Sóstógyógyfürdőn is. A "Fenntartható turizmusfejlesztés - a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által" című pályázati programmal 750 millió forintból szeretnék felújítani az egykori Tisztiklubot. A képviselők mindemellett elfogadták az "Indiaház és Madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén” címmel benyújtott pályázati program módosított költségvetését is, a megvalósításra 820 millió forintot szánnak.


Szoboszlai Tibor