Milyen lehet a szülők szerepe a technika világában? Hallgassa meg ezt az előadást!

A KÉSZ Nyíregyházi Csoportja előadást szervez Hiszek az Egyben és a Nullában, a mindenható Datában - Ki vagyok én a mesterséges intelligenciának? - Szülői szerep a technika világában címmel 2024. szeptember 17-én, kedden 17 órakor a Vármegyeháza dísztermében. 

Előadó Kajtor Domonkos SJ (jezsuita atya).

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyesületi formában működő keresztény, civil szervezet, mely az értelmiséget igyekszik összefogni. A keresztény jelző a szövetség nevében ökumenikus irányt is jelez, mely a századfordulón megjelent a protestáns egyházakban, a II. vatikáni zsinat után a Szentlélek működése révén pedig hangsúlyt kapott a Katolikus Egyházban is. Keresztény, azaz krisztusi ember, mindenki, aki Krisztusban él és Krisztus őbenne (Krisztus-hívők közössége).

A KÉSZ 1989-ben alakult Csanád Béla professzor irányításával, aki az akkori Hittudományi Akadémia gyakorlati teológia tanszékvezető tanára volt. Az egyesületet először budapesti szakmai csoportok szövetségeként hozták létre, majd hamarosan jelentkezett annak szüksége, hogy a vidéki értelmiségieknek ne kelljen Budapestre utazniuk, hanem megalakíthassák a maguk vidéki helyi csoportjait.

Az egyesület újabb lendületet vett, amikor 1997-ben az alapító elnök halála után Osztie Zoltán teológia tanárt, plébánost választották az élére. Ekkortól gomba módra szaporodtak a helyi csoportok és még markánsabb, egységes, konzervatív arculatot kapott a KÉSZ. Minden intézménynek szüksége van arra, hogy fejlődjön, fejlődés pedig mindig változást is jelent. Ennek szellemében választott új elnököt a KÉSZ küldöttgyűlése 2016 novemberében Makláry Ákos parókus személyében, aki egyfelől biztosítja a folyamatosságot, de a változást is. Jelenleg 70 helyi csoportban közel 3000 fős tagság alkotja a szervezetet, behálózva az egész országot.