Minden, ami szakMA! - a szakmák birodalmává válik szerdán a Kossuth tér

A tavalyi év nagy sikere után idén ismét megrendezik a szkaMAfest fesztivált Nyíregyházán. A szó legszorosabb értelmében a szakmák birodalmává változik a Kossuth tér, ahol az iskolásoktól kezdve egészen az idősebb korosztályig mindenki számára érdekes, látványos, informatív programokat szerveznek. A szakmai bemutatók mellett ráadásul idén is játékos és izgalmas feladatokkal várják az érdeklődőket.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, idén újdonságokkal érkeznek.

"Egy programfüzetet készítettünk, melyben részletesen is mindenki megtalálhatja, hogy holm mit lehet majd megtalálni. Tulajdonképpen egy térképet kapnak az érdeklődők. Amiben igazán különbözik az idei rendezvény a tavalyitól, hogy megpróbáljuk kiszélesíteni a célcsoportokat. Online is elérhetővé válik mindaz, ami itt, a Kossuth téren történik. A Discordon keresztül egy QR-kód segítségével online is követhetik majd az eseményeket azok, akik Nyíregyházától távolabbi településeken élnek. Igyekeztünk az előző év tapasztalataira építve finomítani a programokat. Természetesen most is az a szellemisége a rendezvénynek, hogy minél több szakmát megismertessünk, egészen óvodás kortól felnőtt korig várjuk az érdeklődőket. Azonban várjuk a szülőket, nagyszülőket is, őket elsősorban délután 3-kor, mivel újdonság lesz még, hogy először tart szülői értekezletet közösen az Agrárszakképzési Centrum, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a Nyíregyházi Tankerületi Központ. Itt igyekszünk minden olyan információt átadni a szülőknek, melyek segíthetik a gyerekük pályaorientációját"

 - részletezte a Szakképzési Centrum főigazgatója.

A nagyszínpadon idén is számtalan program lesz, de a legfontosabb, hogy a cégek, egyesületek, szervezetek együttműködése is erősödjön. Most is lesz Törpi „sétány”, „egyetem és művészeti tér”, és szinte minden fontos szakmát megtalálhatnak majd az érdeklődők. A fiatalok figyelmét arra is felhívják, hogy idén is lesz pecsétgyűjtős tombolasorsolás.

Munkahelyteremtés a vármegyében élő fiataloknak

Nyíregyháza számára is kiemelkedő jelentőségű a rendezvény, hiszen a fiatalok így a helyi továbbtanulási, képzési lehetőségeiket is megismerhetik. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere fel is hívja a figyelmet arra, hogy már több éve dolgoznak azon, hogy ehhez meg is legyenek a körülmények a városban, vármegyében.

"A városvezetés öt, de talán hat éve már meghirdetett célja a Nyíregyháza hazavár, mely a lakástámogatásról szól, itt pedig most a munkahelyteremtésről van szó. Ez a két legfontosabb tényező ahhoz, hogy a fiatalok, akik itt tervezik a jövőjüket, itt maradhassanak. De igazából nemcsak nyíregyházi program ez, ezért is köszönet a kormányhivatalnak, mely vármegyei szinten is támogatja ezt. Hiszen tudják ők is, hogy az itt működő nagy cégek dolgozói nem mind nyíregyháziak, hanem bejárnak, és a Szakképzési Centrum iskoláiban is a diákok több mint fele nem itteni, így ez innentől kezdve vármegyei program is"

– emelte ki a polgármester.

Az együttműködéseknek köszönhetően a város nagy segítséget kap a szervezés során, így az egyre bővülő, hagyománnyá váló rendezvények lebonyolítása nem okoz gondot. A szakMAfest idén is egy reggeli futással indul majd, valamint a Flashmob sem marad el. A „szakmai utcák” pedig 16 óráig lesznek látogathatók.