Minden, amit a Rally Hungaryról tudni kell (infók, útlezárások, versenyzők)!

Visszatérnek Nyíregyházára Európa legjobbjai, október 6-a és 8-a között lesz idén a Rally Hungary. Egy év kihagyás után ismét a megyeszékhelyen és a Zempléni-hegységben szurkolhatnak az autó-motor sport rajongói. A verseny presztízs értéke óriási mind Nyíregyháza, mind az ország számára, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke úgy nyilatkozott: a hazai Forma-1 után ez a legjelentősebb magyarországi autósport esemény.

A rali rajongók legnagyobb örömére tavaly év végén derült ki, hogy az Európa-bajnoki futamot egy év kihagyás után ismét Magyarország rendezheti, ráadásul Nyíregyháza központtal. A belvárosi gyorsasági a verseny egyik leglátványosabb szakasza – így fogalmazott a HUMDA Zrt. elnöke. Weingartner Balázs kiemelte, Közép-Európa egyik legjelentősebb futama érkezik újra a térségbe, az ország egy olyan részére, ahol mindig is élen jártak az autó-motor sport versenyek rendezésében.

Várják a nyíregyháziak

Az elmúlt években egy állandó programmá, városi nagy rendezvénnyé nőtte ki magát a Rally Hungary a megyeszékhelyen – mondta Nyíregyháza polgármestere a versenyt beharangozó sajtótájékoztatón.

A technikai sportoknak itt nagy hagyománya van, az emberek ezt szeretik. Az időpontot is megváltoztattuk, miután az első időszakban nagy köd volt. Már a helyét is megtalálta ez a verseny, nem csak a nézők, hanem a stábok és a versenyzők részéről is csupa pozitív visszajelzés érkezett. A szövetség és a szervezők is így tapasztalták és értékelték, úgyhogy örülünk, hogy visszajött a Rally EB”

– mondta a polgármester, majd hozzátette, a városban csak ebben az évben 22 nagy sport rendezvény van, ebbe a listába tartozik a rali Európa-bajnokság is – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Hazai versenyzők és nemzetközi húzónevek

A nevezés jövő hét hétvégéig tart, előzetesen azzal számol a szervezőbizottság, hogy a teljes mezőnyben nagyjából száz versenyzőpáros vesz majd részt. Az indulók jelentős része, több mint hetven százaléka magyar lesz, de nagy nemzetközi nevek is érkeznek október 6-a és 8-a között a térségbe, így például Mads Østberg, aki korábban már nyert itt futamot Magyarországon vagy Eric Kais, aki a csehországi pályák egyik legígéretesebb tehetsége.

Komplex program

A verseny minden napján a nyíregyházi szervizparkból indul a mezőny, a programot pedig úgy alakították ki, hogy mind három nap egy-egy attrakció várja a látogatókat.

A pénteki nap ez a Rabócsiringen lesz egy villanyfényes, szinkronpályás esti futam. Azt gondolom, hogy ez nagyon izgalmas és látványos futam lesz Nyíregyházától nagyjából 30-kmre. A szombati napon Nyíregyháza belvárosában lesz a belvárosi szakasz, ami már a korábbi években is nagy közönség kedvenc volt és ahova rendre több tízezer ember látogat ki. Vasárnap pedig a tokaji borvidéken, Mád-Disznókő körnékén a szőlőtőkék között rendezzük meg a gyorsasági szakaszt, ez lesz a verseny utolsó gyorsasági szakasza és itt fog eldőlni, hogy ki nyeri a versenyt, úgyhogy arra számítunk, hogy ezt is nagy érdeklődés fogja övezni” 

– nyilatkozta Őry Kornél, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke.

Rally Hungary-re központja és szervizparkja ezúttal is Nyíregyházán lesz.

A hétvége folyamán a városban tartanak kvalifikációs szakaszt és belvárosi gyorsasági szakaszt, ezek előtt pedig pályabejárást is, amelyek miatt útlezárásokra kell majd számítani. 

Kvalifikációs szakasz időpontja: október 6. (péntek) 14:46

Belvárosi gyorsasági szakasz időpontja: október 7. (szombat) 12:47

A célceremónia a Kossuth téren vasárnap (október 8-án) 16:45 órakor kezdődik

Kvalifikáció

A Rally Hungary rendezvény versenyprogramjaként a rendező 2023. október 6-án 12:30-tól hivatalos kvalifikációt tart. Ennek előkészítése és lebonyolítása érdekében Nyíregyháza, Mandabokor Rozsrétszőlő-Alsópázsit-dűlő térségében 2023. október 6-án 9:30-tól 16:00-ig lezárás lép érvénybe. A korlátozások a gyalogos és az autós-, valamint a közösségi

közlekedést is érintik. A kvalifikáció szakasza érinti a Bem József utca-Mezővég utca-Fenyő utca-Szabadság utca-Hajlás utcaHomok utca útvonalat. A szakasz által érintett útvonalon, valamint az ide becsatlakozó utcákon a lezárás ideje alatt a gyalogos közlekedés korlátozottan, kizárólag a rendőrség és a sportszakmai személyzet útmutatásai alapján történhet, a gépjárművel való közlekedés nem lesz lehetséges. A Lőtéren lévő nézői pont a Lőtér utca felől közelíthető meg. A megkülönböztető jelzéssel érkező járművek a verseny biztonságos leállítása után tudnak belépni az érintett területekre.

Belvárosi gyorsasági

A Rally Hungary rendezvény Nyíregyháza belvárosi szakaszának nyomvonala a Kálmán utca, Bocskai utca, Béla utca, Szent István utca, András utca, Luther utca, Iskola utca, Kürt utca, Kereszt utca, Szarvas utca, Országzászló tér, Kálvin tér, Egyház utca, Mártírok tere, Bethlen Gábor utca, Bercsényi utca, Zrínyi Ilona utca, Kossuth tér, Hunyadi utca térképen megjelölt szakaszait érinti. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az idei verseny nyomvonala érinti az Egyház úti murvás parkolót is, így az a terület is a megállni tilos táblák hatálya alá fog tartozni.

A Rally Hungary nyíregyházi belvárosi gyorsasági szakaszának útvonalán 2023. október 5-én 19.00-tól teljes lezárás lesz, 20.00-22.00-ig pályabejárás zajlik a közúti közlekedés szabályait betartva, a zárás feloldása várhatóan 22.30-kor történik meg.

A Rally Hungary nyíregyházi belvárosi gyorsasági szakaszának útvonalán, a verseny napján, 2023. október 7-én 07.00-tól teljes lezárás lesz10.00-tól Showtime12.47-től versenyprogram zajlik, a zárás feloldása várhatóan 16.30-kor történik meg. A pálya nyomvonala által érintett útszakaszokon a lakosság gyalogos közlekedése 2023. október 7-én 7 óra előtt és előreláthatólag 16:00 után lehetséges. A megkülönböztető jelzéssel érkező járművek a verseny biztonságos leállítása után tudnak belépni az érintett területekre.

Parkolók kiürítése

A lezárások által érintett területeken 2023. október 7-én 06.45-ig és 16:00-tól van lehetőség gépjármű közlekedésre. A rendezőbizottság kéri a tisztelt lakosságot 2023. október 6-án legkésőbb 20.00-ig az érintett területekről a parkoló autókat távolítsák el és figyeljék a kihelyezett tájékoztató táblákat. Október 7-én 07:00 órától a területen hagyott járműveket elszállítják, az elszállított autókat a Continental Aréna előtti parkolóba helyezi el a rendező.

A  célceremónia  a Kossuth téren vasárnap (október 8-án) 16:45-kor kezdődik.

Piaci nyitvatartás

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a Rally Hungary 2023 sportrendezvény szervizparkjának 2023. október 3. és október 8. között a Tokaji úti Vásártér ad otthont, emiatt ebben az időszakban a Nagybani és Zöldségpiac a megszokott nyitvatartási rend szerint az Acél utca felőli Állatvásár területén található meg. A verseny napján, 2023. október 7-én és 8-án (szombat és vasárnap) a Tokaji úti Vásártér egész területe zárva tart.