Minden esetben fokozott óvatossággal közlekedjünk a vasúti átjárón
A kép illusztráció

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádat emelt a figyelmetlen vasúti forgalomirányító és a vasúti sínre kellő körültekintés nélkül ráhajtó gépkocsivezetővel szemben.

A vasúti forgalomirányító 2023. áprilisában az éjszakai órákban teljesített szolgálatot a Kisvárdai Vasútállomáson. Feladata volt többek között a vasútállomás jelző- és biztosítóberendezéseinek kezelése, a jelzések alapján a szükséges intézkedések megtétele a forgalomirányítás során.

A Fényeslitke és Kisvárda Állomások közötti egyik útszakaszon, lakott területen, éjfél előtt néhány perccel a fénysorompó működése leállt, lámpái sötétek voltak, a sorompó függőleges helyzetben maradt, melyről a Kisvárdai Állomáson lévő berendezés jelzést adott, a forgalomirányító vádlott azonban figyelmetlensége folytán nem szüntette meg a hibát.

Éjfél körüli időben a fenti kivilágított útszakaszon gépkocsival közlekedő középkorú nő a megengedett sebességhatárt túllépve, megállás nélkül haladt be a vasúti átjáróba és nem győződött meg arról, hogy bármelyik irányból vasúti jármű közlekedik-e. A nő a gépkocsival nekiütközött a Záhony irányába közlekedő vasúti szerelvénynek, a jármű kereke a sínbe szorult, a nő 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A vonaton tartózkodók sérülést nem szenvedtek, de mind a gépkocsiban, mind a vonatban jelentős anyagi kár keletkezett.

A vádlottak a vasúti és a közúti közlekedés szabályait szegték meg, veszélyeztették ezzel mások életét, testi épségét, figyelemmel azonban büntetlen előéletükre és a cselekmény gondatlan voltára is, velük szemben pénzbüntetés kiszabását, a gépkocsivezetővel szemben járművezetéstől eltiltást is indítványozott az ügyészség.

  Forrás: Dr. Márton Anett Zsuzsanna, helyettes sajtószóvivő