Minőségi oktatás – Több mint 1 milliárd fejlesztésre


4 járás, 44 székhelyintézmény

 

A Nyíregyházi Tankerületi Központ 2016. november végén alakult, majd 2017. január elsejétől átvette a korábban önkormányzatok által működtetett, állami fenntartású köznevelési intézmények vagyonkezelő feladatait is a Nyíregyházi, Ibrányi, Tiszavasvári és Nagykállói Járásokban – emlékeztetett a tankerületi igazgató. Gaszperné Román Margit hozzátette, működésük stabil, a tanév valamennyi intézményben zökkenőmentesen kezdődött szeptemberben és fontos, hogy számos nyertes pályázattal büszkélkedhetnek. A tankerületi igazgató hangsúlyozta:

„Ebben a tanévben Nyíregyházán négy nagy intézmény tud megújulni: a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézménye és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Szabolcs utcai épülete. Arra összpontosítottunk, hogy a tanulók számára méltó környezetet tudjunk biztosítani – most elsősorban a kollégiumi terek megújításáról van szó.”

 

Jelentős fejlesztések

 

A Nyíregyházi Tankerületi Központ összesen több mint 1 milliárd forintot fordít fejlesztésekre. Az intézmények a pályázati támogatásokon, valamint a központi költségvetési összegeken túl más forrásokból is fejleszthetnek, újíthatnak – tette hozzá a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola igazgatója. Baloghné Németh Szilvia kiemelte, a tantermeket, a tornatermet vagy éppen az aulát is bérbe tudják adni az iskolák. A bevétel 50%-át most már megtarthatják az intézmények, saját belátásuk szerint használhatják fel az összegeket. Ez jelentős motiváció az intézményeknek – véli az igazgató. A Kodályban például - ilyen jellegű összegekből – szépülnek meg a tantermek. Lecserélik a régi, megfakult sötétítő függönyöket.

 

Megváltozott igények

 

A Tankerületi Központ tájékoztatóján a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója a megváltozott tanulói és szülői igényekről is szólt. Sokak szerint kis létszámú csoportokban még hatékonyabb lenne az oktatás – erre reagált többek között a Kölcsey is. Márk Attila Olivér hozzátette, a nyári tantárgyfelosztás készítésekor 166 tanulói csoportot hoztak létre a KRÉTA Programban. A csoportok differenciált munkát tesznek lehetővé, hiszen nem nagy tanulói létszámmal, mindössze 10-18 fővel működnek. Nemcsak idegennyelvi csoportok vannak, hanem magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, a gyerekek választásának megfelelően informatikából, kémiából, biológiából is működtetnek ilyen csoportot a Kölcseyben. Mindez az emelt szintű érettségire való felkészülést szolgálja, valamint azt, hogy a közép szintű érettségi vizsgák minél sikeresebb és eredményesebbek legyenek. A Nyíregyházi Tankerületi Központ célja továbbá, hogy segítse az intézményekben dolgozó pedagógusokat szakmai területen is, ezért ebben a tanévben pedagógiai, szakmai napokat szerveznek. Többek között a módszertanra és a kompetenciamérésre fókuszálnak majd a rendezvények.

 

Dér Vivien