Minőségi szakképzés

 

Van megoldás

 

Hazánkban ma már nem a munkanélküliség, hanem egyre több esetben a munkaerőhiány gátolja a gazdaság továbbfejlődését – erről is szóltak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Elhangzott, megyénkben az elmúlt 6 év alatt mintegy 40%-kal csökkent a szakközépiskolai tanulók száma, míg 2011-ben közel 9800 diák vett részt a szakképzésben, ez a szám jelenleg 5800 körüli csupán. A munkaerőhiány pedig ezzel párhuzamosan nőtt. A Szövetség főtitkára, Wimmer István szerint a minőségi szakképzés is segíthet a munkaerő-piaci helyzeten. Hozzátette, a KSH szerint 46-50 ezer betöltetlen munkahely van ma hazánkban. Felméréseik, valamint tagvállalataik és szakmai partnereik észrevételei alapján azonban közel négyszeres a valós hiány. Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai munkaerő-piacról.


Nyíregyházi helyzetkép

 

A rendezvényen Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila kiemelte, a megyeszékhely munkaerő-piaci helyzete erősödik, az álláskeresők száma csökken. Hozzátette: a regisztrált munkanélkülieknek aránya 4,5%. Itt is magas a szakképzetlen munkaerő aránya. Az alpolgármester szerint:

„Először olyan államilag támogatott programot kell találni, amely segít szakképzést adni, majd pedig munkalehetőséget. Erre vannak programok, négyet-ötöt is fel tudnék sorolni, de talán az egyik legfontosabb a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum, amely nemcsak a város, hanem a gazdasági szereplők, illetve az oktatási intézmények között is köttetett, mert az a helyes út, ha tudjuk, hogy a városban mik a hiányszakmák.”

20 hiányszakmát jegyeztek Nyíregyházán, képzésekkel próbálnak reagálni a gazdaság igényeire, többek között azért, hogy a város még vonzóbb legyen a hazai és külföldi cégeknek is.

 

Dér Vivien