Mintaprojekt a távhőmérésben

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. egy 21 millió eurós projekt keretében 20 ezer víz-, gáz-, áram-, és távfűtési okosmérő berendezést telepít az önkormányzati partnerek segítségével a programba bevont vállalatoknál. A főváros öt kerülete mellett öt nagyváros, köztük Nyíregyháza is részt vesz a kísérleti munkában. A szabolcsi megyeszékhelyen a Nyírtávhő kft. a 16 ezer távhős lakás 90 százalékát vonja be a programba. Január közepén kezdték meg az adatgyűjtő egységek beszerelését a lépcsőházakba, amelyek összegyűjtik a lakások mérőeszközeinek fogyasztási értékeit, majd egy központi számítógépre továbbítanak.

 

LEHETŐSÉG A HAVI TÉNYSZÁMLÁZÁSRA

 

Joó László ügyvezető elmondta, ez a projekt április végén fejeződik be, ezt követően egy évig tesztelik a rendszert. Majd ennek a jövő évtől kezdődően olyan előnyei lehetnek, hogy követhető lesz az egyes lakók fogyasztása, az adatokhoz a fogyasztók hozzá is férhetnek, hiszen a Központi Okos Mérés Zrt. számítógépes szerverén megtalálhatóak lesznek. Mindez lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben tényadatok alapján akár havi számlázást is bevezethessen a szolgáltató.

 

TERVEZHETŐ FOGYASZTÁS ÉS KÖLTSÉGEK

 

Az Intelligens Hálózat Mintaprojektben résztvevő fogyasztók számára követhetővé és tervezhetővé válnak a felhasználásaik, valamint a várható költségeik is. Az országos program célja emellett az is, hogy az új kommunikációs technológiával, az egy éven át begyűjtött adatok alapján megismerjék az energiafelhasználók fogyasztói szokásait, és ezzel kimutassák az optimalizálási és megtakarítási lehetőségeket.

Szoboszlai Tibor