Miskolcon a nyíregyházi régészek

Az összejövetel céljául eredetileg azt tűzték ki, hogy a régióba tartozó három megye, úgymint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar múzeumainak, valamint a Miskolci Egyetem Régészeti Tanszékének régészei rendszeresen beszámoljanak az előző évi feltárásaikról, kutatásaikról. A vetítéssel egybekötött előadások azonban sohasem korlátozódtak puszta tényközlésre, hanem alkalom nyílott egy viszonylag széles körű eszmecserére is. Kiemelkedő fontosságát az adja, hogy a szomszédos múzeumok munkatársainak kutatásai nemegyszer összefüggnek egymással, és a konferencia alkalmával első kézből értesülhetnek a legújabb leletekről, megfigyelésekről.

Az első években még családias jellegű összejövetelek egyre népszerűbbé váltak a szakmán belül, így folyamatosan csatlakoztak Heves és Nógrád megye régészei, valamint az ELTE BTK Régészeti Intézete és a Magyar Nemzeti Múzeum kutatói is. 2013-tól nemzetközivé avanzsált a konferencia, mivel immár Szlovákiából is érkeztek előadók a Kassai Műszaki Egyetem képviseletében. 2015-ben újabb szlovákiai régészeket ismerhettünk meg a Szlovákiai Műemléki Hivatal kötelékéből, és romániai kollégák is bemutatkozhattak a Szatmár Megyei Múzeumból. Idén tovább színesedik a paletta a Kelet-Szlovákiai Múzeum és a Gömör-Kishonti Múzeum munkatársaival. Megyénket Toldi Zoltán és jelen sorok írója képviseli egy-egy előadással: előbbi a Beregi Árapasztó Tározóhoz kapcsolódó ásatások legfrissebb eredményeit mutatja be, míg utóbbi a mátészalkai Fellegvár területén végzett feltárásairól számol be. A beregi ásatások rendkívül látványos késő bronzkori kerámiaanyagot eredményeztek és – egyebek mellett – egy Árpád-kori kohó is napvilágra került. A mátészalkai feltárások legfontosabb hozadéka pedig egy kora Árpád-kori temető felfedezése volt.

A Jósa András Múzeum Régészeti Osztálya egy poszterrel is készül, melyen a nyugati elkerülő út nyomvonalán talált egyik császárkori településről, a Porcsalmán előkerült 17. századi éremkincsről, valamint az elpusztult tiszadadai templom kutatásáról mutatunk be néhány képkockát a miskolci Pannon-tenger Múzeum konferenciatermében.

Pintye Gábor régész
Jósa András Múzeum
Nyíregyháza