Módszertani segítség a nemzeti értékek összegyűjtésére

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének szakemberei szerveztek gyakorlati jellegű tanácskozást a Nyíregyházán és a nyíregyházi járás településein dolgozó könyvtárosoknak. „Értékmentés” elnevezésű idei első szakmai konferenciájukon a megyei és a Nyíregyházi Értéktár Bizottság elnökei tartottak előadásokat és megismertették a hallgatóságot a települések jó példáival.

ÉRTÉKTÁR ÉS HUNGARIKUM

Dr. Kührner Éva, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke a tanácskozás előtt a rendezvény céljáról tájékoztatta a Nyíregyházi Televízió Híradóját.

További képekért kattintson a fotóra!

Azt mondta, ezzel a konferenciával is a könyvtárosok, a településeken dolgozó hivatalnokok és privát személyek figyelmét szerették volna felhívni az Értéktár Bizottságok működésére, amit a Hungarikum törvény szabályoz. Hozzátette, a nagyközönség még nem ismeri eléggé azt a tevékenységet, amely regisztrálja azokat az értékeket, amelyek környezetünkben léteznek.

A MÚLT, AMIT ÁPOLNI KELL

A szakemberek szerint ezen értékek mellett sokszor elfutunk, pedig múltunkat ápolni kell, hiszen azoknak akár gazdasági hasznuk is lehet. Többek között az Értéktárak és a nemzeti értékek turizmusfellendítő hatására is felhívták az előadók a szakemberek figyelmét.
Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Nyíregyházi Értéktár Bizottság elnöke kifejtette, az Értéktáraknak több feladatuk van: az értékek feltárása, azok kommunikálása és élővé tétele. Az elnök a tanácskozást sikeresnek ítélte meg, hiszen a szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat, amelyek segítik őket munkájukban.
A konferencián a szakemberek rávilágítottak arra, hogyan lehet egy értéket bejelenteni, és mivel járulhatnak a könyvtárosok hozzá, hogy a jelöléshez szükséges kritériumokat objektíven igazolják.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)