Mogyoró a győztes!

A Szeredás Népzenei Együttes pezsdítette fel a hangulatot szombaton a Sóstói Múzeumfaluban. Az esős, kifejezetten barátságtalan idő ellenére sok látogató kívánt részese lenni a Márton napi vigasságnak. Az érdeklődőket libazsíros kenyérrel várták a szervezők, majd megtekinthették az Eszterlánc Északi Óvoda Így tedd rá csoportjának néptáncbemutatóját. A nap középpontjában a libák, az újbor és a libás ételek álltak.

 

Márton nap a kinti munkálatok végét jelentette

 

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója elmondta, a szabadtéri múzeumok általában ezzel az eseménnyel zárják az évet. Hozzátette, a Márton napra hagyományai főleg a Dunántúlon voltak nagyon erősek, de itt ezen a vidéken is ismerték az emberek, hiszen az állattartással kapcsolatos szokások egy része ehhez a naphoz kapcsolódott.

További képekért kattintson a fotóra!

Ez a nap Márton püspök halálának a napja is egyben. Szent Márton a legenda szerint nagyon szerény ember volt és nem akart püspök lenni. 371- ben azonban annak ellenére is megválasztották, hogy a elbújt a libaólba, ahol a szárnyasok gágogása árulta el. Régi szokás, hogy ezen a napon libát ettek az emberek. Ez egy mondás is alátámasztja: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Hogy ez ne történjen meg a Sóstói Múzeumfalu látogatóival, a rendezvény ideje alatt libás ételeket kóstolhattak.

 

Libaszépségverseny

 

A nap egyik fénypontja a libaszépségverseny volt. A résztvevők szavazhattak a legmutatósabb szárnyasra. Ebben az évben a sóstóhegyi egy éves, Mogyoró nevű gúnárt választották a legszebbnek. Kardos Emma Lilla az állat gazdája elmondta, harmadik alkalommal látogatott el a rendezvényre. Tavaly testvére Gesztenye nevű libája lett az első. A lány hozzátette, jó élményeket szerzett a Sóstói Múzeumfaluban, szereti megkóstolni a különböző különleges, libás ételeket és az édességeket. Ráadásul a libák is jól érzik magukat, hiszen egy kicsit tudnak szaladgálni.

 

Pálinkanap

 

Mogyoró hasonlóan a többi háziállathoz, megszépíti gazdája mindennapjait. Együtt játszanak, sétálnak, ezért biztos, hogy nem végzi majd egy Márton napi lakoma részeként. A Sóstói Múzeumfaluban nem ez volt az idei utolsó rendezvény, hiszen Szent András havának utolsó hétvégéjén Pálinkanapra várják az érdeklődőket.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)